0
3 C
Olsztyn
piątek, 5 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Bank Żywności w Olsztynie uczy najmłodszych: jak gotować, żeby nie marnować

OlsztynBank Żywności w Olsztynie uczy najmłodszych: jak gotować, żeby nie marnować

W domu ciastka mi wyszły, tutaj chyba ze stresu nie – narzekała jedna z uczestniczek konkursu. Nastolatka, wraz kilkudziesięciorgiem kolegów i koleżanek z kilku szkół z województwa warmińsko-mazurskiego i podlaskiego, wzięła udział w konkursie kulinarnym zorganizowanym przez Bank Żywności w Olsztynie w ramach projektu „Pomarańczowej Szkoły”.

reklama

Ciasta, makarony, sosy, placki – to tylko kilka potraw, które przygotowali uczniowie podczas konkursowych zmagań. Rywalizacja była jednak tylko tłem i zwieńczeniem ponaddwuletniego projektu „Pomarańczowej Szkoły”. – W tym czasie zrealizowaliśmy wiele warsztatów dotyczących upowszechniania wiedzy z zakresu ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju – mówi Aleksandra Matias, edukatorka i dietetyk z Banku Żywności w Olsztynie. – Celem tych spotkań miało być kształtowanie właściwych zachowań prośrorodowiskowych.

Do projektu zostało zaproszonych dwanaście szkół z regionu i Podlasia, które wzięły udział w pięciu różnych warsztatach:

reklama
  • „Żeby EKO weszło w nawyk” – nawyki żywieniowe, ekologiczne odżywianie a ochrona środowiska.
  • „Mądrze przechowuję-nie marnuję” – niemarnowanie żywności i ograniczanie ilości produkowanych odpadów żywieniowych,
  • „100 sposobów na opakowania” – ograniczanie ilości generowanych odpadów opakowaniowych, nauka zasad segregacji odpadów,
  • „Mikroświat, co w glebie piszczy” – wykorzystanie darów ziemi jako przykładu na odżywianie w zgodzie z naturą
  • „Zero waste” – jak gotować, żeby nie marnować, czyli przygotowanie potraw z pożytkiem dla zdrowia, portfela i planety

Wszystkie zajęcia cieszyły się sporym zainteresowaniem, bo ich największą zaletą były zajęcia praktyczne. Można było usmarować się w ziemi, zasadzić własne rośliny, czy pod okiem kucharza Macieja Maciejewskiego wyszaleć się w kuchni. Jedynym ograniczeniem była wyobraźnia.

Oprócz licznych warsztatów dzieci miały okazję zrealizować akcje społeczne – dotyczące wybranego święta ekologicznego i Światowego Dnia Żywności. Działania te odbywały się na terenie miejscowości szkół objętych projektem, co pozwoliło upowszechnić problemy i wyzwania współczesnego świata w kontekście ekologii.

Zwieńczeniem „Pomarańczowej Szkoły” był konkurs kulinarny. Do Banku Żywności w Olsztynie przyjechało siedem szkół z Olsztyna, Barczewa, Tuławek, Słup, Szczuczyna i Grajewa. – Warsztaty kulinarne w takiej formie, to fantastyczny pomysł – mówi Edyta Skrodzka, pedagog ze Szkoły Podstawowej w Szczuczynie. – Dla dzieci to nie tylko okazja do wyrwania się z ławek, ale praktyczna forma nauki gotowania. Co ciekawe, gdy zbieraliśmy drużynę do udziału w konkursie, to zgłosiło się więcej chłopców niż dziewcząt.

Ostatecznie w konkursie zwyciężyli uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Grajewie, którzy przygotowali dla komisji konkursowej koktajl truskawkowy, makaron z salsą pomidorową oraz ciastka. Za nimi uplasowali się koledzy ze Szkoły Podstawowej nr 13 w Olsztynie przygotowując risotto warzywne i miską świeżych warzyw, a trzecie miejsce zajęli uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Szczuczynie serwując zawijasy z ciasta francuskiego oraz ryż z salsą pomidorową z dodatkiem ciecierzycy.

*Projekt „Pomarańczowa Szkoła” realizowany był przez Bank Żywności w Olsztynie już po raz drugi przy wsparciu środków pochodzących z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Co zabrać na masaż tajski w Warszawie?

Oto wszystko, co warto wiedzieć przed wizytą.

Jak wybrać agencję SEO, aby współpraca przyniosła realny wzrost widoczności?

Działania będą skuteczne, jeśli zostaną odpowiednio dopasowane.

Co ile motogodzin wymieniać olej w ciągniku?

Olej starzeje się w zależności od intensywności pracy silnika.

Jakie buty wybrać na zimę?

Na co zwrócić uwagę wybierając zimowe obuwie?

Hale namiotowe w rolnictwie – o czym pamiętać podczas budowy hali na pasze, płody rolne i nawozy?

Hale namiotowe to jedno z rozwiązań, które zyskuje na popularności w rolnictwie.

Prezent dla ojca, zięcia, teścia i brata – najlepsze upominki dla mężczyzn są na wyciągnięcie ręki!

Wybór prezentu dla mężczyzny potrafi być ogromnym wyzwaniem! W przeciwieństwie do kobiet mężczyźni rzadziej dzielą się informacją na temat swoich potrzeb, czy marzeń.

Odkryj na święta sklep Zakątek Zdrowia. Warsztaty, prezenty i ekologiczne nowości

W grudniu Zakątek Zdrowia przygotował dla klientów prawdziwy pakiet świątecznych atrakcji i inspiracji zakupowych.

Najbardziej luksusowe delikatesy w Olsztynie? Sklep z produktami premium z całego świata

Limitowane oliwy, sery za 200 zł i babeczki Dolce & Gabbana. Nowy butik spożywczy na Jarotach zachwyca jakością i rzemieślniczym asortymentem

Jakich tkanin unikać przy zwierzętach w domu?

Tkaniny wrażliwe na pazury i sierść.
reklama
reklama