0
5.4 C
Olsztyn
niedziela, 14 grudnia, 2025
reklama
zamów reklamę

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Bank Żywności w Olsztynie uczy najmłodszych: jak gotować, żeby nie marnować

OlsztynBank Żywności w Olsztynie uczy najmłodszych: jak gotować, żeby nie marnować

W domu ciastka mi wyszły, tutaj chyba ze stresu nie – narzekała jedna z uczestniczek konkursu. Nastolatka, wraz kilkudziesięciorgiem kolegów i koleżanek z kilku szkół z województwa warmińsko-mazurskiego i podlaskiego, wzięła udział w konkursie kulinarnym zorganizowanym przez Bank Żywności w Olsztynie w ramach projektu „Pomarańczowej Szkoły”.

reklama

Ciasta, makarony, sosy, placki – to tylko kilka potraw, które przygotowali uczniowie podczas konkursowych zmagań. Rywalizacja była jednak tylko tłem i zwieńczeniem ponaddwuletniego projektu „Pomarańczowej Szkoły”. – W tym czasie zrealizowaliśmy wiele warsztatów dotyczących upowszechniania wiedzy z zakresu ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju – mówi Aleksandra Matias, edukatorka i dietetyk z Banku Żywności w Olsztynie. – Celem tych spotkań miało być kształtowanie właściwych zachowań prośrorodowiskowych.

Do projektu zostało zaproszonych dwanaście szkół z regionu i Podlasia, które wzięły udział w pięciu różnych warsztatach:

reklama
  • „Żeby EKO weszło w nawyk” – nawyki żywieniowe, ekologiczne odżywianie a ochrona środowiska.
  • „Mądrze przechowuję-nie marnuję” – niemarnowanie żywności i ograniczanie ilości produkowanych odpadów żywieniowych,
  • „100 sposobów na opakowania” – ograniczanie ilości generowanych odpadów opakowaniowych, nauka zasad segregacji odpadów,
  • „Mikroświat, co w glebie piszczy” – wykorzystanie darów ziemi jako przykładu na odżywianie w zgodzie z naturą
  • „Zero waste” – jak gotować, żeby nie marnować, czyli przygotowanie potraw z pożytkiem dla zdrowia, portfela i planety

Wszystkie zajęcia cieszyły się sporym zainteresowaniem, bo ich największą zaletą były zajęcia praktyczne. Można było usmarować się w ziemi, zasadzić własne rośliny, czy pod okiem kucharza Macieja Maciejewskiego wyszaleć się w kuchni. Jedynym ograniczeniem była wyobraźnia.

Oprócz licznych warsztatów dzieci miały okazję zrealizować akcje społeczne – dotyczące wybranego święta ekologicznego i Światowego Dnia Żywności. Działania te odbywały się na terenie miejscowości szkół objętych projektem, co pozwoliło upowszechnić problemy i wyzwania współczesnego świata w kontekście ekologii.

Zwieńczeniem „Pomarańczowej Szkoły” był konkurs kulinarny. Do Banku Żywności w Olsztynie przyjechało siedem szkół z Olsztyna, Barczewa, Tuławek, Słup, Szczuczyna i Grajewa. – Warsztaty kulinarne w takiej formie, to fantastyczny pomysł – mówi Edyta Skrodzka, pedagog ze Szkoły Podstawowej w Szczuczynie. – Dla dzieci to nie tylko okazja do wyrwania się z ławek, ale praktyczna forma nauki gotowania. Co ciekawe, gdy zbieraliśmy drużynę do udziału w konkursie, to zgłosiło się więcej chłopców niż dziewcząt.

Ostatecznie w konkursie zwyciężyli uczniowie ze Szkoły Podstawowej nr 2 w Grajewie, którzy przygotowali dla komisji konkursowej koktajl truskawkowy, makaron z salsą pomidorową oraz ciastka. Za nimi uplasowali się koledzy ze Szkoły Podstawowej nr 13 w Olsztynie przygotowując risotto warzywne i miską świeżych warzyw, a trzecie miejsce zajęli uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Szczuczynie serwując zawijasy z ciasta francuskiego oraz ryż z salsą pomidorową z dodatkiem ciecierzycy.

*Projekt „Pomarańczowa Szkoła” realizowany był przez Bank Żywności w Olsztynie już po raz drugi przy wsparciu środków pochodzących z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Jak przygotować gabinet stomatologiczny do codziennej pracy? Niezbędne materiały i akcesoria

Właściwe przygotowanie gabinetu stomatologicznego gwarantuje bezpieczeństwo i efektywność pracy.

Horyzonty Przyszłości: Prognoza Dominacji Technologii i Filamentów w Świecie Druku 3D

Technologia druku 3D dynamicznie przekształca się w pełnoprawny sektor przemysłowy i konsumencki.

Czym są opakowania typu display?

Displaye łączą funkcję ochronną z prezentacyjną.

Metody testowania wytrzymałości i odporności ubrań roboczych

Profesjonalna odzież robocza przechodzi szereg testów, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość.

Okulary przeciwsłoneczne w górach – jak chronić oczy na dużej wysokości?

Silne nasłonecznienie, odbicie promieni słonecznych od śniegu i zwiększone promieniowanie UV stwarzają ryzyko uszkodzeń oczu.

Indywidualny projekt domu – od pomysłu do realizacji

Indywidualny projekt domu to spersonalizowany proces tworzenia przestrzeni mieszkalnej, dopasowany do konkretnych potrzeb.

Sprawy rozwodowe a wywiad gospodarczy w biznesie

Wywiad gospodarczy pozwala uporządkować fakty, zweryfikować informacje i przygotować dowody

Świąteczne zakupy w Intermarché Olsztyn. Zabawki, dekoracje, słodycze i gotowe specjały na świąteczny stół

Przedświąteczne zakupy w jednym miejscu. Intermarché Olsztyn z ofertą świąteczną.

Najczęstsze błędy przy zabezpieczaniu ładunku i jak ich unikać?

Nieprawidłowe zabezpieczenie ładunku generuje straty finansowe i obniża zadowolenie klientów.

Pomysły na prezenty, które trafią w serce każdego pasjonata rolnictwa

Świat rolnictwa oferuje zaskakująco wiele praktycznych i inspirujących propozycji.
reklama
reklama