Karol Okrasa po raz kolejny skorzystał z zaproszenia leśników i nagrał swój kulinarny program „Okrasa łamie przepisy” tym razem w Nadleśnictwie Jedwabno.
Urok warmińskich lasów, gościnność tutejszych leśników oraz oryginalne smaki darów lasu przesądziły o wyborze tego miejsca do nagrania przedświątecznego odcinka, pachnącego lasem, grzybami i choinką.
Przewodnikiem po leśnych zagadnieniach był Marek Trędowski, nadleśniczy Nadleśnictwa Jedwabno, który wprowadził Karola Okrasę w świat lasu i leśnych klimatów. Panu Karolowi nie trzeba było tłumaczyć, że otwartość polskich lasów, wolny wstęp do nich oraz możliwość swobodnego korzystania z jego darów wyróżniają nas w Europie.
Na początku Okrasa wraz z ekipą został zabrany na wyjątkową wycieczkę po byłym poligonie Muszaki, gdzie zobaczył na czym polegało przywracania ludziom i przyrodzie zdegradowanych przez wojsko obszarów popoligonowych. Z poligonu przeniesiono się w głąb lasu do starej, przedwojennej leśniczówki Grobka, gdzie rozpoczęło się wielkie gotowanie. Jak na leśną kuchnię przystało w roli głównej wystąpiły podgrzybki, borowiki oraz owoce leśne, które wzbogaciły smak popularnego i lubianego przez wszystkich kurczaka. Co wyczarował Karol Okrasa i czy trafił w kulinarny gust nadleśniczego będzie można obejrzeć już 27 grudnia o godz. 14.30 na antenie TVP1.
red