20 C
Olsztyn
wtorek, 6 czerwca, 2023
reklama

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

Pszczoły dobrze przezimowały, zaszkodzić im może ochłodzenie

WiadomościPszczoły dobrze przezimowały, zaszkodzić im może ochłodzenie

Tegoroczna surowa zima nie przeszkodziła pszczelarzom z Warmii i Mazur, ponieważ większość pszczelich rodzin dobrze przezimowała. Jednak ochłodzenie może stanowić poważne ryzyko dla pszczół, a takie temperatury już odczuwane są w świąteczny poniedziałek. Z tego powodu pszczelarze powinni dokarmiać swoje pszczoły miodem.

reklama

Szef Wojewódzkiego Związku Pszczelarzy w Olsztynie, Józef Zysk, wyjaśnił, że wielu pszczelich rodzin przetrwało w wielu pasiekach. Niemniej jednak w niektórych miejscach pojawiły się problemy z chorobą warrozy, gdzie nie przetrwały całe rodziny pszczelarskie.

Ciepłe i słoneczne dni, jakie mieliśmy już na Warmii i Mazurach, sprawiły, że pierwsze wiosenne przeloty pszczół się już odbyły, a matki w wielu ulach rozpoczęły znoszenie jaj. Jednak ochłodzenie może być problemem, ponieważ pszczoły muszą utrzymywać w ulu stałą temperaturę 34 stopni Celsjusza i nie wylecą po posiłek w czasie chłodu, a dookoła było niewiele kwiatów, z których mogłyby wyciągnąć cukierki i pyłek. Dlatego pszczelarze powinni teraz dokarmiać swoje pszczoły miodem, a najlepiej umieścić go bezpośrednio na ramkach w ulu.

reklama

Zysk powiedział również, że owady potrzebują ciepłej wody, którą można delikatnie osłodzić. „Pszczela rodzina potrzebuje nawet litra wody dziennie. Ta w strumieniach, czy stawach jest teraz zbyt zimna dla pszczół. Lepiej postawić im koło uli ciepłą wodę” – dodał Zysk.

Pszczelarze powinni dokarmiać swoje pszczoły do czasu, gdy zaczną kwitnąć wierzby, a owady będą w stanie pozyskiwać pyłek i nektar z kwiatów.

reklama

Źródło: PAP

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Popularne
Ogłoszenia