Wigilia w stylu wege, a może desery zero waste? Instytut PAN w Olsztynie oraz Bank Żywności zaprasza do wspólnego gotowania online. Już 16 i 19 grudnia każdy z nas nauczy się przygotowania zdrowych i pysznych potraw na wigilijny stół. W menu m.in pasztet z selera, niebiańsko puszyste pierogi i ciasto z kaszy gryczanej.
Bezpłatne warsztaty online, trwające około 1,5 godziny, odbędą się w dwóch terminach:
16 grudnia 2020 (środa), godz.18 – Dania kuchni wegańskiej na Wigilię. Pasztet z selera, niebiańsko puszyste pierogi.
19 grudnia 2020 (sobota), godz.10 – Desery zero waste. Sernik z ziemniakami, ciasto z kaszy gryczanej.
Rejestracja: www.olsztyn.bankizywnosci.pl/rejestracja
Uczestnicy warsztatów otrzymają od Organizatorów gadżety, które pozwolą im łatwiej wdrażać ideę zero waste w swojej kuchni.
Szczegóły wydarzenia: olsztyn.bankizywnosci.pl/wigilia
Warsztaty są częścią tegorocznych obchodów Światowego Dnia Żywności realizowanych w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda, który dąży m.in. do poprawy nawyków żywieniowych i postaw konsumenckich względem gospodarowania żywnością.
Źródło: Instytut PAN