4.6 C
Olsztyn
niedziela, 22 grudnia, 2024
reklama

Dzień bez kawy dniem straconym

Materiał zewnętrznyDzień bez kawy dniem straconym

Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez kawy. Dla jednych to poranny lub towarzyski rytuał, dla innych – prawdziwy zastrzyk energii zawarty w kofeinie, który pozwala na efektywność pracy i wydajność w ciągu dnia.

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Ziarna kawowca, z których powstaje kawa, początkowo znane były w Etiopii, jeszcze przed naszą erą. Dzięki Arabom kawa trafiła na Bliski Wschód, by w szesnastym wieku pojawić się w Europie. Od dziewiętnastego wieku z towaru luksusowego stała się powszechnie dostępnym towarem.

Ekspresowa kawa z kapsułek

Współcześnie nie trzeba iść do kawiarni by rozkoszować się smakiem wybornej kawy. Producenci ekspresów do kawy prześcigają się w tworzeniu funkcjonalnych urządzeń gwarantujących wysoką jakość napoju i pełnię aromatu. Na rynku znajdziemy między innymi oferty ekspresów przelewowych, kolbowych, kombinowanych (łączących cechy dwóch powyższych), automatycznych, czy właśnie kapsułkowych. Te ostatnie są wyjątkowo łatwe i intuicyjne w obsłudze – wystarczy umieścić w urządzeniu kapsułkę z kawą i wcisnąć guzik, by po chwili cieszyć się wybornym aromatem włoskiej kawy.

Ekspres kapsułkowy to idealne rozwiązanie dla ludzi zabieganych, ceniących swój czas, którzy w szybki i prosty sposób, nie mając umiejętności baristy, chcą mieć na wyciągnięcie ręki kawę o wysokim standardzie. W dodatku zyskują ten komfort za relatywnie niską cenę – ekspresy kapsułkowe dostaniemy już za niecałe dwieście złotych.

Kawa, ale tylko z syropem

Dziś nie trzeba być kawoszem lubującym się w klasycznym smaku czarnego trunku, by sięgnąć po tę używkę. Dzięki syropom do kawy (występujących w coraz to liczniejszych wariantach smakowych) szybko można urozmaicić gorący napoj o ulubiony aromat. Na chłodne dni mogą być to słodkie smaki, jak orzech, amaretto, słony karmel, kokos, czekolada. W lato bardziej sprawdzą się nuty owocowe, jak brzoskwinia, arbuz, liczi. Niektóre z syropów do kawy aż proszą się o spróbowanie, oferując tak zaskakujące kompozycje smakowe jak brownie, tort Szwarwaldzki, creme brulee czy bergamotka.

Kawa bez kofeiny? Da się zrobić!

Są sytuacje, w których spożywanie dużych ilości kofeiny jest niewskazane dla organizmu. Kofeiny w nadmiernych ilościach powinny unikać kobiety w ciąży, ponieważ kofeina może mieć negatywny wpływ na rozwój płodu, a w skrajnych przypadkach nawet doprowadzić do poronienia. Kofeina pobudza produkcję soków żołądkowych, dlatego zażycie jej w nadmiarze nie jest wskazane dla osób z dolegliwościami jelitowymi. Z myślą o osobach, które z różnych powodów nie mogą lub nie chcą (np. z obawy przed uzależnieniem) przyjmować dużej ilości kofeiny, powstała kawa bezkofeinowa. Jest to zdrowa i bezpieczna opcja, która pozwala cieszyć się aromatem i smakiem kawy bez ryzyka skutków ubocznych, jakie pociąga za sobą spożycie kofeiny. Kawa bezkofeinowa właściwie nie różni się smakiem od kawy tradycyjnej, jest jedynie delikatniejsza, mniej kwaśna i mniej gorzka. To doskonała alternatywa dla osób cierpiących na bezsenność, choroby krążenia i nerek, czy przyszłe mamy, które chcą cieszyć się smakiem tradycyjnej kawy, ale nie wprowadzać do organizmu kofeiny.

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane