Wraz z powrotem życia restauracyjnego, startuje także największe w Polsce wydarzenie kulinarne Restaurant Week. Wiosenna edycja potrwa dwa tygodnie od 17 do 30 czerwca. Weźmie w niej udział ponad 300 najciekawszych restauracji z czternastu regionów. Na gości spragnionych najlepszych doświadczeń restauracyjnych czekają popisowe 3-daniowe menu w festiwalowej formule #SzanujJedzenie, festiwalowy koktajl, a także nowość – Coca-Cola w prezencie. To wszystko dostępne w niezmiennej, promocyjnej cenie 49 zł. Można już dokonywać rezerwacji online na stronie www.restaurantweek.pl.
Czas pandemii dobitnie pokazał, jak wielkim zagrożeniem dla kultury kulinarnej jest zanik życia społecznego. Życie towarzyskie, na którym oparte są więzi międzyludzkie, jest bowiem podstawą zdrowego społeczeństwa. Z ankiety przeprowadzonej wśród festiwalowych gości dowiedzieliśmy się, że wyjścia do restauracji znalazły się w grupie aktywności, których brakowało im najbardziej podczas kwarantanny. Prawie 80 % z nich zadeklarowało, że zamierza korzystać z restauracji zaraz po zniesieniu ograniczeń w stopniu zbliżonym do tego przed pandemią. Dlatego też wraz z powrotem życia restauracyjnego, powraca także festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week.
Festiwal odbywa się pod hasłem #WiwatGoście, stanowi bowiem formę podziękowania
za wsparcie restauracji w okresie zamknięcia oraz za tak liczny powrót do restauracji.
– Chcemy wyrazić wdzięczność wobec Gości za to, że tak licznie wracają do ukochanych restauracji, wspierają je i pomagali im na różne sposoby przetrwać ten najtrudniejszy czas. Dlatego razem z najlepszymi restauracjami w kraju nie wahamy się powiedzieć: Wiwat Goście! – mówią Paweł Światczyński i Maciej Żakowski, organizatorzy Restaurant Week.
Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 49 zł. Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie także festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic.
Jako podziękowanie dla wszystkim uczestników Restaurant Week za wsparcie lokalnych restauracji, każdy Gość otrzyma w prezencie butelkę Coca-Cola, która uzupełni popisowe dania wspaniałym orzeźwiającym smakiem.
Warmia i Mazury również zaprasza gości do spróbowania popisowych dań Szefów Kuchni z takich restauracji jak BoNoBo Vegan, Gardenia, Tandoor Kuchnia Indyjska, Głową w piach, Pałac Warlity, Sofra w Hotelu Azzun oraz U Artystów. Goście będą mieli możliwość skosztować dań kuchni vegańskiej , czy smaków kuchni indyjskiej. Nie zabraknie nietuzinkowych produktów takich jak mięso strusia oraz urokliwych i zachwycających miejsc do odwiedzenia np. nad jeziorem w Warlitach. Zachęcamy do rezerwacji i do zobaczenia przy stole!