0
3.8 C
Olsztyn
piątek, 19 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Mąka z Rynku na liście produktów tradycyjnych

OlsztynMąka z Rynku na liście produktów tradycyjnych

Mąką żytnia z Rynku została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi – poinformował w poniedziałek Urząd Marszałkowski w Olsztynie. Figurują na niej już 44 regionalne przysmaki z woj. warmińsko-mazurskiego.

reklama

Jak przypomniano w opisie tego produktu, młyn w miejscowości Rynek w gminie Grodziczno ma kilkusetletnią historię. Prawdopodobnie został założony przez Krzyżaków w 1230 r. Do końca XIX w. funkcjonował w oparciu o kamienie młyńskie i napęd koła wodnego. Potem został przebudowany na turbinę wodną. Mimo że od kilkudziesięciu lat urządzenia są zasilane elektrycznie, to dla zachowania tradycji nadal używana jest też siła płynącej wody.

Produkowana tam mąka nazywana była potocznie „Żytnią z Rynku”. Trafia do klientów indywidualnych i piekarń, które wytwarzają pieczywo metodą tradycyjną i na naturalnym zakwasie.

reklama

„Wyjątkowe właściwości i cechy związane z pochodzeniem surowców wykorzystywanych do wyprodukowania mąki żytniej z Rynku, doceniają mieszkańcy regionu. Tradycyjną mąkę żytnią z Rynku wykorzystują do wytwarzania doskonałych produktów takich jak: chleb żytni na naturalnym zakwasie czy szare kluski idealne do rosołu lub czerniny” – podał resort rolnictwa.

Na listę produktów tradycyjnych wpisywana jest żywność stanowiąca element dziedzictwa kulturowego regionu, którą wytwarza się tradycyjnymi metodami, wykorzystywanymi co najmniej od 25 lat. Wnioski o wpis składa się do urzędu marszałkowskiego, który dokonuje oceny produktu i jego zgodności z dziedzictwem kulinarnym regionu. Decyzję o umieszczeniu na liście podejmuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lista jest publikowana na bieżąco, na stronie internetowej resortu.

Obecnie zarejestrowane jest na niej ponad 1,8 tys. produktów, z czego 44 z woj. warmińsko-mazurskiego, które pod tym względem znajduje się na końcu listy regionów. Wśród tradycyjnych produktów z Warmii i Mazur najwięcej jest wyrobów mięsnych, piekarniczych i cukierniczych oraz miodów.

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Jak dbać o grzejniki stalowe, aby służyły przez lata

Jak prawidłowo czyścić grzejniki stalowe?

Odrobaczanie dorosłych – jak przygotować organizm?

Czy warto odrobaczać się profilaktycznie?

Jak serwery GTA 5 Roleplay stały się fenomenem kulturowym

Dlaczego ludzie są zafascynowani odgrywaniem ról?

Psychologia przyciągania uwagi: dlaczego lubimy tych, których lubimy

Podstawowe czynniki wpływające na atrakcyjność.

Prawdziwy sekret płynnego streamowania

Profesjonalne posunięcie dla kinomaniaków.

Jak działa zawór antyskażeniowy?

W instalacjach wodociągowych, zarówno przemysłowych, jak i tych spotykanych w budynkach mieszkalnych, istotną rolę odgrywa ochrona jakości wody.

Rzut monetą, algorytm czy tarot? Jak naprawdę podejmujemy decyzje w 2025 roku

Algorytmy, losowość i proste odpowiedzi „tak” lub „nie”. Psychologia decyzji w 2025 roku i powód, dla którego szukamy prostoty w świecie nadmiaru.

Maryla Rodowicz wystąpi w maju na Plaży Kortowskiej!

Królowa polskiej estrady zaśpiewa podczas Kortowiady 2026.

Kursy maturalne z biologii i chemii w Olsztynie

Dlaczego warto korzystać z kursów maturalnych?

Jak wspierać organizm przy intensywnym treningu?

Odpowiednio dobrane preparaty mogą stanowić praktyczne wsparcie codziennego stylu życia.
reklama
reklama