9.4 C
Olsztyn
środa, 9 kwietnia, 2025
reklama

Tahini na śniadanie? Zobacz, jak wprowadzić krem sezamowy do porannego menu!

Materiał partneraTahini na śniadanie? Zobacz, jak wprowadzić krem sezamowy do porannego menu!

Tahini to, innymi słowy, pasta sezamowa. Bez tego produktu trudno sobie wyobrazić kuchnię bliskowschodnią, śródziemnomorską i chińską. Tahini staje się coraz popularniejsze, również w Polsce. Cenimy go za charakterystyczny smak i bogactwo witamin, minerałów oraz składników odżywczych, które wspierają funkcjonowanie wielu układów ludzkiego organizmu. Jako element śniadania, masło sezamowe zapewni nam witalność i energię niezbędne do sprostania codziennym wyzwaniom. Czy warto wprowadzić tahini do porannego menu? Przedstawiamy pomysły, jak wykorzystać krem sezamowy na śniadanie!

Dlaczego śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Z pewnością nie raz spotkaliśmy się ze stwierdzeniem, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale właściwie dlaczego tak jest? Badania wykazały, że zjedzenie przed wyjściem z domu zbilansowanego, pożywnego posiłku nie tylko dodaje nam energii do sprostania codziennym wyzwaniom, ale też znacznie poprawia nasze samopoczucie. Głód powoduje frustrację i nerwowość, a także nie pozwala się skupić na czekających nas zadaniach. Oprócz tego po długim śnie organizm potrzebuje posiłku, aby rozruszać metabolizm i uzupełnić niedobory składników odżywczych. Z tego względu nigdy nie powinniśmy pomijać śniadań zarówno w diecie dzieci, jak i dorosłych.

Czym jest i jak powstaje pasta tahini?

Krem tahini nie bez powodu zwany jest masłem sezamowym, ponieważ proces jego produkcji jest bardzo zbliżony do wyrobu masła orzechowego. Pasta powstaje ze zmielenia ziaren sezamu na jednolitą, gładką masę. Produkt ten jest najchętniej wykorzystywany w kuchni Bliskiego Wschodu, śródziemnomorskiej oraz greckiej, ale staje się coraz popularniejszy również w Polsce. Dobrej jakości krem sezamowy tahini można nabyć w sklepie online z bakaliami i zdrową żywnością Promienie Słońca.

Jakie wyróżniamy rodzaje kremu tahini?

Krem tahini może różnić się pod względem sposobu obróbki sezamu. Wyróżniamy pasty:

  • z naturalnego, niełuskanego sezamu – taki krem po obróbce gastronomicznej charakteryzuje się ciemną barwą i specyficznym, gorzkim smakiem;
  • z łuskanego sezamu – pasta ma jasny kolor, gładką konsystencję i pozbawiona jest goryczy, co sprawia, że to ten wariant częściej wykorzystujemy w kuchni.

Jakie składniki mineralne zawiera krem sezamowy tahini?

Tahini to nie tylko wyjątkowy aromat i smak, ale także źródło wielu cennych składników odżywczych, koniecznych do prawidłowego i efektywnego funkcjonowania organizmu. Zawiera zdrowe tłuszcze, białko, błonnik pokarmowy, a także sezamol, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Oprócz tego krem jest bogactwem witaminy E i witamin z grupy B, a także pierwiastków takich jak wapń, żelazo, cynk i magnez. Posiada także lecytynę, kwasy omega-3 oraz przeciwutleniacze.

Jakie właściwości dla zdrowia ma masło sezamowe?

Wprowadzenie do jadłospisu kremu sezamowego może przynieść pozytywne, długofalowe skutki. Składniki odżywcze zawarte w tahini wpływają między innymi na:

  • obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi;
  • wspomaganie układu pokarmowego i wsparcie procesów trawiennych;
  • poprawę pamięci i wzrost koncentracji, wspomaganie procesów myślowych;
  • spowolnienie procesów starzenia;
  • poprawę stanu skóry, włosów, paznokci, a także wzmocnienie kości;
  • zachowanie równowagi gospodarki hormonalnej;
  • wspomaganie układu krążenia;
  • zminimalizowanie ryzyka rozwoju niektórych chorób (w tym na przykład miażdżycy, nowotworów i stanów zapalnych).

Jak wykorzystać tahini na śniadanie?

Tahini szczególnie dobrze sprawdzi się jako element pożywnego i pełnowartościowego śniadania. Dostarczy do organizmu niezbędnej energii i potrzebnych kalorii, które pobudzą go do działania. Jak wkomponować krem sezamowy do porannego menu? Poniżej przedstawiamy kilka pomysłów, które zadowolą nawet najbardziej wymagające podniebienie! 

  • Tahini jest popularnym składnikiem dobrze znanego wszystkim hummusu. Idealnie sprawdzi się na śniadanie w towarzystwie ciemnego pieczywa.
  • Pastę sezamową można podać również jako baba ghanoush, czyli popularnie danie kuchni arabskiej. Dodatkową porcję minerałów zapewni tu także bakłażan.
  • Krem tahini może być także pysznym składnikiem różnych dipów i sosów, które doskonale sprawdzą się podane ze zdrowymi sałatkami warzywnymi i owocowymi.
  • Doskonałym śniadaniem będzie również tahini jako zamiennik masła i margaryny. Można śmiało smarować nim pieczywo, w tym chleb, bułki, bagietki czy wafle ryżowe. Można podawać go również jako pasta do naleśników, tostów czy gofrów.
  • Krem z sezamu to też dość nieoczywisty składnik porannik koktajli i smoothie. Wzbogaci tym samym śniadanie o minerały i dawkę potrzebnej energii.
  • Dzięki tahini spokojni mogą być również miłośnicy śniadań na słodko. Pasta sezamowa jest obowiązkowym elementem chałwy, a także innych ciast i wypieków.

Jak wybrać dobrej jakości krem tahini?

Pasta sezamowa powinna się składać w 100% z sezamu. Należy unikać składów z obecnością konserwantów, regulatorów smaku i innych szkodliwych związków chemicznych.

 

Zostaw opinię pod artykułem
reklama
Popularne wideo z regionu

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane