3.6 C
Olsztyn
poniedziałek, 23 grudnia, 2024
reklama

Kulinarny majstersztyk z Olsztyna? Kiełbasa Gospodarza najlepsza w Polsce!

OlsztynKulinarny majstersztyk z Olsztyna? Kiełbasa Gospodarza najlepsza w Polsce!

W sklepie Intermarche w Olsztynie coś pachnie sukcesem, a ten zapach to aromat nagrodzonych wędlin. W kierunku stoiska mięsnego kieruje nas Dariusz Pietrzyk, szef działu przetwórstwa mięsa i produkcji wędlin, który ze swoim zespołem zgromadził na półkach produkty zdobywające laury na prestiżowych ogólnopolskich konkursach mięsnych. Wybijając się na tle renomowanych producentów, olsztyńskie Intermarche może poszczycić się tytułem producenta „Najlepszej Kiełbasy Gospodarza w Polsce”.

Przez blisko 35 lat Dariusz Pietrzyk oddaje się swojej pasji i profesji, związanej z przetwórstwem mięsnym. Jego doświadczenie, zdobywane od 1988 roku, zaowocowało nie tylko wiedzą i umiejętnościami, ale również wytwarzaniem unikalnych produktów mięsnych, które podbiły serca smakoszy.

O sukcesie na 54-dniowym konkursie biotechnologii w Warszawie decydowały cztery produkty z Intermarche. Choć wszystkie zasłużyły na wysokie oceny, to kiełbasa gospodarza zdobyła szczególne uznanie jury. Receptura tego kulinarnego majstersztyku jest wynikiem kreatywnego podejścia Dariusza i jego zespołu, zrodzonego z pasji i ciężkiej pracy.

Charakterystyczną cechą nagrodzonej kiełbasy gospodarza są duże kawałki mięsa w przekroju, mielone na grubych oczkach, które łączą się z drobniejszymi, tworząc spójną całość. Ta kompozycja z ograniczoną zawartością tłuszczu – około 15% – podkreśla wyjątkowość produktu, zachwycając smakiem i aromatem.

Wszystko zaczyna się od rozbioru półtuszy wieprzowej klasy S lub E. Mięso jest segregowane na tłuste i chude partie, po czym mielone, mieszane i przyprawiane. Następnie nadziewane jest w jelito i pozostawione na 24 godziny, aby składniki mogły się odpowiednio połączyć. Kolejnym krokiem jest dwukrotne wędzenie, które nadaje kiełbasie gospodarza charakterystyczną, piękną barwę. Cały proces produkcji, rozpoczynający się w poniedziałkowy poranek, kończy się we wtorek – gotowe produkty mogą trafić na sklepowe półki już przed południem.

Smak i aromat kiełbasy gospodarza są tak nieodparte, że gdy ciepła kiełbasa prosto z wędzarni trafia na sklepowe półki, niemal natychmiast znika. Taki jest efekt wieloletniego doświadczenia, pasji i zaangażowania Dariusza Pietrzyka i jego zespołu w tworzeniu doskonałych wędlin.

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

1 KOMENTARZ

1 Komentarz
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Tedla
5 czerwca 2023 15:22

No to za taki wyczyn i zdolności powinien dostać mega premię.

Polecane