13 C
Olsztyn
środa, 28 września, 2022
reklama

Kto powinien skorzystać z kosmetyków z aktywnym mocznikiem?

Materiał partneraKto powinien skorzystać z kosmetyków z aktywnym mocznikiem?
Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

Mocznik należy do grupy substancji określanych mianem humektantów. Posiada on ogromną zdolność do wchłaniania wody, dzięki czemu stanowi naturalny składnik, który odpowiada za utrzymanie prawidłowego poziomu nawilżenia wszystkich partii skóry. Do dużych zalet kosmetyków z mocznikiem należy ich nadzwyczajna właściwość zabezpieczania naskórka przed zbyt szybkim wytracaniem wody.

Kosmetyki z mocznikiem – dla kogo?

reklama

Kosmetyki z mocznikiem są z powodzeniem wykorzystywane w codziennej pielęgnacji. Znalazły one swoje miejsce również w dermatologii, jako wsparcie w silnych kuracjach leczniczych dedykowanych osobom z chorobami skórnymi. Kosmetyki z mocznikiem okazują się wyjątkowo skuteczne w pielęgnacji cery suchej, trądzikowej, wrażliwej, z tendencją do pojawiania się reakcji alergicznych oraz przy atopowym zapaleniu skóry. Wszystko za sprawą ich wyjątkowej łagodności przy jednoczesnym bezpiecznym złuszczaniu nagromadzonego martwego naskórka. 

Kosmetyki z mocznikiem stanowią więc alternatywę dla agresywniejszych kwasów owocowych, które mogłyby doprowadzić do zaognienia się epizodów chorobowych i zmian skórnych. Te produkty docenią również osoby, które borykają się z łupieżem, ponieważ bez problemu można znaleźć je zarówno w szamponach jak i odżywkach do włosów. Kobiety, będące w okresie menopauzy oraz z innymi zaburzeniami gospodarki hormonalnej, borykające się z ich konsekwencjami w postaci skóry bardzo przesuszonej i wiotkiej powinny sięgnąć po kosmetyki z mocznikiem.

reklama

Mocznik znajduje swoje zastosowanie jako dodatek do balsamów do ciała, toników do twarzy, maści, łagodzących i chłodzących kremów po opalaniu, pastach do zębów oraz kremów mających za zadanie zabezpieczyć pięty z tendencjami do pękania.

Kosmetyki z mocznikiem – stężenie

Kosmetyki z mocznikiem posiadają różnorodne stężenie tego dodatku, które determinuje jego przeznaczenie. Stężenie 2% ma za zadanie doprowadzić do zregenerowania naskórka i jest obecne w ogólnodostępnych, drogeryjnych produktach nawilżających. Preparaty, których przeznaczeniem jest zmiękczać grubą skórę między innymi pięt, charakteryzują się stężeniem od 3 do 10%. Kosmetyki z mocznikiem o działaniu antybakteryjnym, które są dedykowane cerze trądzikowej mają stężenie na poziomie 10%. Stężenie od 10 do 30% ma za zadanie zmiękczyć skórę, ułatwić wnikanie w nią dobroczynnym substancjom aktywnym i niejednokrotnie spotykane jest już w produktach leczniczych.

reklama

Do cery suchej lub skóry, której niezbędny jest peeling lub kuracja złuszczająca zaleca się zastosowanie produktów o stężeniu plasującym się na poziomie od 30 do 40%. Kosmetyki z mocznikiem, których przeznaczeniem jest pomoc przy schorzeniach dermatologicznych takich jak łuszczyca, atopowe zapalenie skóry czy rybia łuska odznaczają się stężeniem na poziomie od 40 do około 50% lub więcej. Posiadają one właściwości niezwykle mocno złuszczające naskórek, z tego względu są one dostępne wyłącznie na receptę i należy stosować je pod kontrolą lekarza dermatologa, który będzie mógł stale nadzorować stan skóry.

Kosmetyki z mocznikiem – kremy i inne preparaty znajdziesz na stronie https://www.centrumluszczycy.pl/pol_m_Preparaty-na-luszczyce_Skladnik-aktywny_Mocznik-480.html

reklama
reklama
reklama
reklama
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
reklama