Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne opublikowało najnowsze oświadczenie, w którym przedstawiono 10 kluczowych cech zdrowej diety dla serca. Naukowcy podkreślają, że nadrzędną rolę odgrywa ogólny schemat żywieniowy, a nie składniki odżywcze. Wyróżniono zrównoważenie żywienia, wybieranie różnorodnych pokarmów, w tym owoców i warzyw, jedzenie produktów pełnoziarnistych oraz zdrowych źródeł białka, minimalizowanie spożycia przetworzonej i ultraprzetworzonej żywności oraz unikanie napojów z dodatkiem cukru i soli. Autorzy zaznaczyli również, że nie każda dieta roślinna jest zdrowa dla serca. W oświadczeniu uwzględniono również kwestie zrównoważonego rozwoju. Prof. Alice H. Lichtenstein z Uniwersytetu Bostońskiego podkreśla, że zdrowa dieta może być dostosowana do indywidualnych preferencji i stylu życia, a jej przestrzeganie jest ważne na każdym etapie życia. Źródło: PAP
reklama