Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych potwierdza przynależność do krajowej czołówki. Tym razem uczennice z Olsztyna znalazły się tuż za podium krajowego czempionatu.
„Henryk Sienkiewicz i jego twórczość” – taki był tytuł tegorocznych Mistrzostw Polski Uczniów Szkół Cukierniczych. W finałowej stawce nie zabrakło przedstawicieli olsztyńskiego Gastronomika. Anna Zielnik i Martyna Pawlak, przygotowywane przez Teresę Iwanowską, zajęły czwarte miejsce. Zwyciężyła szkoła z Lublina.
– Olsztynianki, inspirując się patriotyzmem towarzyszącym dziełom noblisty, przygotowały tort „Komedia z pomyłek”, który składał się z polskich produktów i smaków. Tymczasem deser nawiązywał do zagranicznych wojaży twórcy. Do stworzenia „Listów z podróży” uczennice użyły produktów pochodzących z krajów i kontynentów, na których pisarz bywał – podaje Urząd Miasta Olsztyna.
Za zajęcie czwartego miejsca nagrodą było 20 kg czekolady oraz specjalistyczne szkolenie dla uczniów olsztyńskiej szkoły.
W Mistrzostwach Polski, które odbyły się w Warszawie, wzięły udział 52 zespoły z całej Polski. Do finału zakwalifikowało się 12 szkół.