Jesteś miłośnikiem jajecznicy? To koniecznie to przeczytaj, aby uniknąć rozczarowania. Nawet nie wiesz co czai się wytłaczankach…
Kupujesz jajka w sklepie lub na bazarze. Nawet nie zdajesz sobie sprawy, że to co wybierasz niekoniecznie musi być zdrowe. Na co więc zwracać uwagę podczas zakupów?
Wyróżnia się 4 rodzaje produkcji jaj. Każdy typ ma przypisaną cyfrę: od „0” do „3”, którą umieszcza się w kodowym nadruku na jajko. Dana wartość informuje nas o jakości produktu. Najtańsze jajka z oznaczeniem „3” pochodzą od kur żyjących w najgorszych warunkach, a mianowicie w klatkach bez dostępu do światła słonecznego. Ponadto są szpikowane ogromnymi dawkami hormonów. Jajko z „2” pochodzi od kury, która nie jest uwięziona w klatce. Jednak jest dalej pozbawiona dostępu do światła słonecznego i świeżego powietrza. Jajko z „1” należy do kury, która „hasa” sobie na wybiegu; niestety jest karmiona mieszankami hormonalnymi. Jajko z „0” jest najdroższe i najlepsze jakościowo. Taki produkt pochodzi od ptactwa z chowu ekologicznego. W tym wypadku pokarm jest zróżnicowany i wolny od mieszanek.