To będzie pierwszy tego typu obiekt w Polsce – Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności, utworzone w ramach Wydziału Nauki o Żywności olsztyńskiego uniwersytetu, ma zostać otwarte jeszcze przed połową września.
Do tej pory pracownie tego kierunku mieściły się w budynku przy Placu Cieszyńskim, jednak teraz zostały przeniesione do obiektu zlokalizowanego na Słonecznym Stoku. Co będzie się mieścić w nowym centrum? Znajdą się tu m.in. laboratorium analiz instrumentalnych, pracownia behawioralnych uwarunkowań żywienia, pracownia biostatystyki, pracownia dietetyczna. Oprócz samych testów produktów, będą tam także opracowywane nowe receptury potraw.
Jak czytamy na stronie uniwersytetu, centrum ma również zajmować się m.in. badaniem otyłości, która dotyka coraz więcej osób, oraz uwarunkowaniami innych chorób metabolicznych. W kręgu zainteresowania naukowców ma się także znaleźć profilaktyka i edukacja żywieniowa, mająca wydłużyć nasze życie i podnieść jego komfort.
Placówka ma współpracować nie tylko ze specjalistami z branży gastronomicznej i dietetykami, lecz także z organami administracji państwowej i samorządowej.
Budowa Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności kosztowała ponad 12,5 mln zł, z czego 90% pochodziło z unijnej kasy. Obiekt ma zostać oficjalne otwarty 11 września.