Zapewnienie dziecku zdrowej i zbilansowanej diety, to priorytet już od pierwszych miesięcy jego życia. W jadłospisie małego smakosza powinny znaleźć się składniki, które dostarczą mu składników odżywczych niezbędnych do jego prawidłowego rozwoju. O jakich mowa w praktyce? Jakich produktów nie może zabraknąć w menu Twojego dziecka? Sprawdź!
Wprowadzenie do zdrowej diety dziecka
Zdrowa dieta dziecka ma kluczowy wpływ na to, czy będzie ono rozwijać się w prawidłowy sposób. Zdrowa żywność dla dzieci oddziaływuje zarówno na rozwój fizyczny, jak i emocjonalny oraz umysłowy. Bardzo istotne jest więc to, aby dostarczać młodemu organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych. Prawidłowe żywienie dziecka – kształtowanie zdrowych nawyków już od najmłodszych lat – procentuje w przyszłości.
Jedzenie wpływa na rozwój dziecka wielowymiarowo. Zawarte w poszczególnych produktach witamina D i wapń wspierają mocne kości, natomiast białko jest kluczowe dla budowy mięśni. Nie bez znaczenia pozostają zdrowe tłuszcze działające z korzyścią dla ogólnego rozwoju fizycznego, w tym kwasy omega-3. Te mocno wspierają także rozwój umysłowy. Odpowiednie odżywianie ma wpływ na funkcje poznawcze i zdolność uczenia się – ogólny rozwój intelektualny. W diecie Twojego dziecka nie może więc zabraknąć m.in. produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców. Nie zapominaj także o rozwoju emocjonalnym. Niedobory niektórych składników często prowadzą do trudności w interakcjach społecznych, a ponadto problemów z zachowaniem i zmian nastroju.
Jakie jedzenie jest najlepsze dla dziecka?
Dieta malucha powinna opierać się na wysokiej jakości produktach spożywczych. Stawiaj więc na zdrowe jedzenie dla dzieci, które dostarczy młodemu organizmowi szeregu niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów. Podczas zakupów wyrób sobie nawyk czytania etykiet.
Wybieraj zdrowe jedzenie dla dziecka, czyli naturalne, ekologiczne, niskoprzetworzone, które będzie dla niego “paliwem” do działania i prawidłowego rozwoju. Unikaj natomiast produktów z dodatkiem cukru czy soli, a także konserwantów, sztucznych barwników czy ulepszaczy smaku. Surowce, z których powstają naturalne produkty spożywcze, nadają im głębi smaku i aromatu. Dzięki temu dziecko zdecydowanie chętniej będzie po nie sięgać.
Która dieta jest najzdrowsza dla dziecka?
Co dla dziecka do jedzenia? Przed takim dylematem staje większość rodziców, którzy pragną serwować mu zdrowe posiłki każdego dnia. Bardzo istotnym aspektem jest wiek malucha. W pierwszych miesiącach życia wystarczy karmić go mlekiem matki lub modyfikowanym, aby zapewnić mu odpowiednie warunki do rozwoju. Z wiekiem jest jego zapotrzebowanie energetyczne i na składniki odżywcze zaczyna wzrastać.
Przyjmuje się, że dziecko od 4. roku życia powinno spożywać 4-5 posiłków dziennie o stałych porach. Dopilnuj jednak aby nie przejadało się, ale też nie odczuwało zbyt szybko głodu. Ponadto ważny jest również poziom aktywności fizycznej. Im wyższy, tym większa powinna być kaloryczność posiłków.
Która dieta jest najzdrowsza? Taka, która dostarcza organizmowi malucha wszystkich składników odżywczych, mikro- i makroelementów w zbilansowanych ilościach. W okresie wzrostu i dojrzewania potrzebuje on nie tylko m.in. białka czy węglowodanów złożonych, ale również zdrowych tłuszczów. Stawiaj na zdrowe, naturalne produkty.
Jakie produkty powinny znaleźć się w diecie dziecka?
Zdrowa dieta Twojego dziecka powinna być przede wszystkim zróżnicowana. Oczywiście w komponowaniu jadłospisu musisz uwzględniać ewentualne przeciwwskazania. Wśród absolutnych niezbędników wymieniamy przede wszystkim warzywa i owoce. To istne bogactwo m.in. witaminy C, kwasu foliowego, błonnika, wody, błonnika pokarmowego i żelaza.
Nie zapominaj o produktach zbożowych – w tym kaszka orkiszowa, makaronach i pieczywie. Powinny do nich dołączyć produkty bogate w białko, a więc m.in. ryby, jaja, ciecierzyca czy też rośliny strączkowe. Istotne miejsce w jadłospisie dziecka zajmują ponadto tłuszcze roślinne – znajdziesz je m.in. w olejach, nasionach, awokado i orzechach.
Jak unikać przetworzonej żywności w diecie dziecka?
Nadmierne spożywanie przetworzonej żywności wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla dziecka. Wzrasta wtedy ryzyko rozwoju chorób dietozależnych, w tym takich jak m.in. otyłość, cukrzyca typu II, próchnica, sercowo-naczyniowe.
Zdrowa żywność dla dzieci to nich sprzymierzeniec. Serwuj im m.in. kasze, płatki, napoje, przekąski czy przetwory, w których na próżno szukać chemicznych dodatków.