Marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Gustaw Marek Brzezin zaapelował we wtorek do mieszkańców regionu, żeby przed świętami wsparli branżę gastronomiczną, kupując lokalne produkty. Ma to pomóc przetrwać tym firmom okres pandemii Covid-19.
Regionalny samorząd już na początku pandemii zachęcał, żeby mieszkańcy Warmii i Mazur wspierali zakupami lokalnych producentów i dostawców żywności, zrzeszonych w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Teraz ponowił ten apel ze względu na okres przedświątecznych przygotowań i zakupów.
„Wiele regionalnych i lokalnych przedsiębiorstw zmaga się z niewyobrażalnie trudną sytuacją materialną, spowodowaną zamrożeniem branży gastronomicznej” – podkreślił marszałek.
Przypomniał, że w tej sieci są m.in. producenci miodów, wędlin, ryb, pieczywa, serów, a także wiele restauracji oferujących świąteczne menu.
„Pomóżmy im przetrwać ten trudny czas i wybierzmy zakupy na lokalnych targowiskach, zamiast w wielkich sieciach handlowych. Pokażmy, że jesteśmy solidarni i nie jest nam obojętny los regionalnej gospodarki” – zaapelował.
We wtorek zarząd województwa zdecydował o przyjęciu sześciu kolejnych firm do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Obecnie liczy ona 139 członków i jest to największe tego typu zrzeszenie w kraju. Członkowie otrzymują certyfikaty, które potwierdzają jakość sprzedawanych produktów.
Przedsiębiorcy należący do tej sieci powołali też Regionalną Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej, która ma na celu rozwój sektora żywności wysokiej jakości produkowanej lokalnie przez niewielkie zakłady przetwórcze.
Woj. warmińsko-mazurskie wstąpiło do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w 2005 r., jako pierwszy region z Polski.
Ceny mają z kosmosu