0
3.8 C
Olsztyn
piątek, 19 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Czy pieczywo jest bezpieczne? Piekarze odnoszą się do możliwości zakażenia koronowirusem

WiadomościCzy pieczywo jest bezpieczne? Piekarze odnoszą się do możliwości zakażenia koronowirusem

Pieczywo wytwarzane przez piekarnie jest bezpieczne – zapewnia Stowarzyszenie Producentów Pieczywa w przysłanym do oświadczeniu odnosząc się do możliwości zakażenia koronowirusem.

reklama

Jak informuje Stowarzyszenie, ze względu na obawy klientów kupujących pieczywo luzem Główny Inspektor Sanitarny wydał oświadczenie w sprawie wyrobów piekarniczych, w którym przypomina, że nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową. Dostępne źródła naukowe wskazują, że wirusy ulegają inaktywacji w temperaturze ok. 60-70 stopni C.

Pieczywo dostępne na sklepowych półkach jest wypiekane, a następnie dopiekane w bardzo wysokich temperaturach. Uformowane z ciasta pieczywo trafia do pieca, gdzie w temperaturze od 190°C do 260°C (temperatura zależy od tego czy są to np. bułki, czy duży bochen chleba) wypiekane jest do 80 proc. tradycyjnego czasu wypieku. Na tym etapie zostaje wystudzone oraz zamrożone (poddane jednej z najstarszych i najbezpieczniejszych metod przechowywania żywności) metodą owiewową, czyli zwykłym zimnym powietrzem do temperatury – 10 °C. Następnie zostaje zapakowane w szczelny worek (foliowy) oraz kartony i przewożone

reklama

w nieprzerwanym ciągu chłodniczym wynoszącym średnio – 18°C. Po dowiezieniu do sklepu zostaje finalnie dopieczone w średniej temperaturze 190°C przez maksymalnie 20 minut, aż trafi na sklepową półkę.

„W ślad za oświadczeniem Głównego Inspektoratu Sanitarnego przypominamy o konieczności zachowania podstawowych zasad bezpieczeństwa i higieny polegających na używaniu w punktach sprzedaży pieczywa rękawiczek lub torebek jednorazowych” – napisano.

Jednocześnie Główny Inspektorat Sanitarny podkreśla, że w przypadku jakichkolwiek wątpliwości bądź obaw, wystarczy umieścić zakupione pieczywo na około 2 minuty w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury 180-200°C.

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Jak serwery GTA 5 Roleplay stały się fenomenem kulturowym

Dlaczego ludzie są zafascynowani odgrywaniem ról?

Psychologia przyciągania uwagi: dlaczego lubimy tych, których lubimy

Podstawowe czynniki wpływające na atrakcyjność.

Prawdziwy sekret płynnego streamowania

Profesjonalne posunięcie dla kinomaniaków.

Jak działa zawór antyskażeniowy?

W instalacjach wodociągowych, zarówno przemysłowych, jak i tych spotykanych w budynkach mieszkalnych, istotną rolę odgrywa ochrona jakości wody.

Rzut monetą, algorytm czy tarot? Jak naprawdę podejmujemy decyzje w 2025 roku

Algorytmy, losowość i proste odpowiedzi „tak” lub „nie”. Psychologia decyzji w 2025 roku i powód, dla którego szukamy prostoty w świecie nadmiaru.

Maryla Rodowicz wystąpi w maju na Plaży Kortowskiej!

Królowa polskiej estrady zaśpiewa podczas Kortowiady 2026.

Kursy maturalne z biologii i chemii w Olsztynie

Dlaczego warto korzystać z kursów maturalnych?

Jak wspierać organizm przy intensywnym treningu?

Odpowiednio dobrane preparaty mogą stanowić praktyczne wsparcie codziennego stylu życia.

Bransoletki męskie – jak je nosić i z czym łączyć?

Coraz więcej panów sięga po dodatki, które podkreślają ich styl i charakter.

7 pomysłów na prezent pod choinkę dla niej

Kup coś, co wywoła uśmiech i zainspiruje.
reklama
reklama