Nowo powstałe Centrum Gastronomii i Sztuki Kulinarnej przy Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego zostało oficjalnie otwarte w sobotę, 28 listopada.
Około 3 tys. metrów kw., a na nich 18 pracowni naukowych do badań z dziedziny gastronomii, dietetyki oraz biooceny żywności – nowa placówka badawcza przy Wydziale Nauki o Żywności UWM-u rozpoczęła już swoją działalność.
W centrum Gastronomii i Sztuki Kulinarnej znajdą się m.in. laboratorium analiz instrumentalnych, pracownia behawioralnych uwarunkowań żywienia, pracownia biostatystyki, pracownia dietetyczna. Oprócz samych testów produktów będą tam także opracowywane nowe receptury potraw.
Naukowcy będą się w nim również zajmować m.in. badaniem otyłości, która dotyka coraz więcej osób, oraz uwarunkowaniami innych chorób metabolicznych. W kręgu zainteresowania specjalistów ma się także znaleźć profilaktyka i edukacja żywieniowa, mająca wydłużyć nasze życie i podnieść jego komfort. Będą tam również organizowane tematyczne szkolenia.
Budowa centrum kosztowała ponad 12,5 mln zł, z czego 90 proc. pochodziło z unijnej kasy.