1 C
Olsztyn
sobota, 23 listopada, 2024
reklama

Centrum badawcze UWM-u już otwarte

OlsztynCentrum badawcze UWM-u już otwarte

Nowo powstałe Centrum Gastronomii i Sztuki Kulinarnej przy Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego zostało oficjalnie otwarte w sobotę, 28 listopada.

Około 3 tys. metrów kw., a na nich 18 pracowni naukowych do badań z dziedziny gastronomii, dietetyki oraz biooceny żywności – nowa placówka badawcza przy Wydziale Nauki o Żywności UWM-u rozpoczęła już swoją działalność.

fot. www.facebook.com/UWM.Olsztyn/
fot. www.facebook.com/UWM.Olsztyn/

W centrum Gastronomii i Sztuki Kulinarnej znajdą się m.in. laboratorium analiz instrumentalnych, pracownia behawioralnych uwarunkowań żywienia, pracownia biostatystyki, pracownia dietetyczna. Oprócz samych testów produktów będą tam także opracowywane nowe receptury potraw.

Naukowcy będą się w nim również zajmować m.in. badaniem otyłości, która dotyka coraz więcej osób, oraz uwarunkowaniami innych chorób metabolicznych. W kręgu zainteresowania specjalistów ma się także znaleźć profilaktyka i edukacja żywieniowa, mająca wydłużyć nasze życie i podnieść jego komfort. Będą tam również organizowane tematyczne szkolenia.

Budowa centrum kosztowała ponad 12,5 mln zł, z czego 90 proc. pochodziło z unijnej kasy.

fot. www.facebook.com/UWM.Olsztyn/
fot. www.facebook.com/UWM.Olsztyn/

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane