fbpx
-4 C
Olsztyn
czwartek, 9 grudnia, 2021
reklama

Centrum badawcze UWM-u już otwarte

reklama

Nowo powstałe Centrum Gastronomii i Sztuki Kulinarnej przy Wydziale Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego zostało oficjalnie otwarte w sobotę, 28 listopada.

Około 3 tys. metrów kw., a na nich 18 pracowni naukowych do badań z dziedziny gastronomii, dietetyki oraz biooceny żywności – nowa placówka badawcza przy Wydziale Nauki o Żywności UWM-u rozpoczęła już swoją działalność.

fot. www.facebook.com/UWM.Olsztyn/
fot. www.facebook.com/UWM.Olsztyn/

W centrum Gastronomii i Sztuki Kulinarnej znajdą się m.in. laboratorium analiz instrumentalnych, pracownia behawioralnych uwarunkowań żywienia, pracownia biostatystyki, pracownia dietetyczna. Oprócz samych testów produktów będą tam także opracowywane nowe receptury potraw.

reklama

Naukowcy będą się w nim również zajmować m.in. badaniem otyłości, która dotyka coraz więcej osób, oraz uwarunkowaniami innych chorób metabolicznych. W kręgu zainteresowania specjalistów ma się także znaleźć profilaktyka i edukacja żywieniowa, mająca wydłużyć nasze życie i podnieść jego komfort. Będą tam również organizowane tematyczne szkolenia.

Czytaj też:  33-latek może mieć na sumieniu cztery małoletnie dziewczynki z Warmii i Mazur

Budowa centrum kosztowała ponad 12,5 mln zł, z czego 90 proc. pochodziło z unijnej kasy.

fot. www.facebook.com/UWM.Olsztyn/
fot. www.facebook.com/UWM.Olsztyn/
Zobacz również:
reklama
reklama

Najnowsze ogłoszenia

0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
reklama