Hodowla drobiu jest coraz bardziej popularna. Wiele osób stawia na zdrowy tryb życia i ekologiczną żywność, dlatego poza uprawą własnych warzyw, decydują się również na hodowlę ptaków. Już nie tylko swojskie jajka są produktem pożądanym przez hodowców. Posiadanie kur, kaczek, gęsi, indyków pozwala na dostęp do świeżego mięsa bez antybiotyków czy innych sztucznych dodatków. Daje ono również kontrolę nad całym procesem hodowli – od karmienia, po warunki bytowe aż po przygotowanie tuszki. To właśnie ubój drobiu i proces skubania jest dla wielu osób najtrudniejszym etapem. W poradniku pokażemy jak przeprowadzić ubój ptaków w warunkach domowych krok po kroku oraz jak narzędzia tj. skubarki do drobiu ułatwiają pracę hodowcom.
Ubój drobiu w warunkach domowych – co warto wiedzieć?
W Polsce ubój drobiu na własne potrzeby jest w pełni dozwolony, ale musi odbywać się w sposób higieniczny i humanitarny. Oznacza to szybkie i bezbolesne pozbawienie życia ptaka, przeprowadzone w czystym miejscu z dostępem do bieżącej wody. Do pracy należy używać zdezynfekowanych narzędzi oraz podstawowej odzieży ochronnej, takiej jak rękawice jednorazowe czy fartuch. Warto pamiętać, że ubój w domu przeznaczony jest wyłącznie na własne potrzeby hodowcy. Sprzedaż mięsa pochodzącego z domowego uboju jest zabroniona – dotyczy to zarówno tuszek, jak i wszelkich przetworów mięsnych. Hodowcy, którzy prowadzą ewidencję zwierząt, mają dodatkowy obowiązek zgłoszenia uboju Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.
Humanitarny ubój drobiu – przecięcie tętnic i lejki ubojowe
Najczęściej stosowaną metodą uboju drobiu jest przecięcie tętnic szyjnych, co wykonuje się przy użyciu specjalnych kleszczy ubojowych, które zakończone są ostrzem. Taki sposób postępowania minimalizuje cierpienie ptaków, a jednocześnie pozwala na sprawne wykrwawienie tuszki, dzięki czemu jakość pozyskanego mięsa będzie lepsza. By cały proces usprawnić warto zaopatrzyć się również w lejek ubojowy, w którym umieszcza się ptaki głową ku dołowi, dzięki czemu ptactwo nie szarpie się, a w wyniku drgawek nie kaleczy i nie obija, co wpływa na jakość mięsa. Stosowanie lejków ubojowych ułatwia przede wszystkim przecięcie tętnic szyjnych, a także sprawia, że krew ptaków szybciej spływa, co jednocześnie przyspiesza proces uboju. Pod lejkiem ubojowym warto umieścić miskę czy inny pojemnik, który zbierze kąpiącą krew, co zapewni większą czystość i porządek pracy. W zależności od tego, z jak duże ptaki ubijamy wyróżnia się rożne rozmiary narzędzi ubojowych. Kleszcze ubojowe małe przeznaczone są dla przepiórek, bażantów, brojlerów, z kolei kleszcze ubojowe duże dedykowane są dla gęsi, indyków, kaczek i innych dużych gatunków drobiu. Analogicznie jest z lejkami, których rozmiar zawsze powinien być dopasowany do wielkości ptaka, co ułatwi przeprowadzenie całego procesu ubojowego.
Przygotowanie do skubania drobiu
Gdy drób został już ubity, nastał czas na jego oskubanie. Szczególnie dla początkujących hodowców jest to najbardziej czasochłonna część całego procesu. Jak zatem przygotować się do skubania ptaków krok po kroku?
- Zanurzenie tuszki w temperaturze 30-50oC – proces ten ma na celu dokładne namoczenie tuszki.
- Sparzenie tuszki w temperaturze 75 o i jej dokładne obracanie – proces ten wpłynie na łatwiejsze odchodzenie piór.
W kolejnym etapie można wybrać jedną z dwóch metod:
- Ręczne skubanie – proces należy rozpocząć od usuwania większych piór ze skrzydeł lub ogona, a następnie należy przejść drobniejszych. Resztki piórek można przypalić dla uzyskania gładkiej skóry. Kury skubie się ręcznie ok. 30 – 60 minut w zależności od wprawy.
- Automatyczne skubanie – skubarki bębnowe pozwalają na usprawnienie procesu skubania. Tuszki wystarczy wrzucić do skubarki, gdzie szybkie obroty bębna z gumowymi palcami usuwają pióra w ciągu kilku minut.
Skubarki do drobiu – nowoczesne rozwiązanie dla hodowcy
Skubarka do drobiu to urządzenie, które ma na celu przyspieszenie procesu usunięcia piór. Ręczne, mozolne skubanie może być zastąpione pracą maszyny, która zaledwie w ciągu kilku minut oskubie kilka ptaków jednocześnie. Zasada działania skubarki jest bardzo prosta. Wewnątrz urządzenia znajduje się bęben wyposażony w gumowe palce, które obracając się, skutecznie usuwają pióra z tuszek, nie uszkadzając mięsa ani skóry. Podczas pracy skubarki dopuszcza się wodę, która przepłukuje tuszki i wypłukuje pióra z palców oraz bębna na zewnątrz urządzenia, co ułatwia utrzymanie higieny. Skubaczki do drobiu dostępne są w różnych wariantach, dopasowanych do wielkości stada i potrzeb hodowcy. Modele małe przeznaczone są zwykle dla około 3 ptaków o łącznej wadze do 5 kg, co sprawdza się przy kurach, przepiórkach czy małych brojlerach. Skubarki duże umożliwiają jednoczesne oskubanie 5–8 ptaków o łącznej wadze 15–20 kg, co jest idealne przy gęsi, indykach, kaczkach czy większych brojlerach. Warto też wspomnieć, że urządzenie to nie jest drogie, najprostsza skubarka do drobiu to wydatek rzędu 2-2,5 tysiąca złotych.
Zalety korzystania ze skubarki do drobiu:
- Oszczędność czasu – automatyczny proces skubania drobiu jest kilkukrotnie szybszy, aniżeli ręczne skubanie piór,
- Dokładniejsze skubanie – pióra usuwane są dokładnie, również z miejsc trudno dostępnych,
- Czystość przeprowadzanego procesu – pióra ze skubarki usuwane są do otwory wylotowego, a nie rozpraszają się po całym podwórku,
- Uniwersalność – dostępne są różne modele skubarek, zarówno małe, jak i duże, dzięki czemu można skubać w nich przepiórki, brojlery, kaczki, gęsi, indyki, perlice i inne ptaki.
Podsumowanie
Domowa hodowla drobiu pozwala cieszyć się świeżym mięsem i jajkami bez sztucznych dodatków. Hodowcy są w stanie kontrolować cały proces, począwszy od odchowu, warunków bytowych, aż po ubój i skubanie. To właśnie dwie ostatnie czynności często przysparzają najwięcej problemów. Przy użyciu odpowiednich narzędzi ubojowych stają się one jednak prostsze, aniżeli mogłoby się zdawać. Kleszcze i lejki ubojowe ułatwiają proces przecięcia tętnic szyjnych, co jest szybką i humanitarną metodą, która minimalizuje cierpienie ptaków, a także ułatwia odpływ krwi, wpływając jednocześnie na jakość pozyskanego mięsa. Kolejny z etapów – skubanie tuszek, może odbywać się ręcznie lub automatycznie. W przypadku regularnego uboju warto zainwestować w skubaczki dla drobiu, które znacząco przyspieszają proces, nie uszkadzając przy tym skóry i mięsa. Ręczna, mozolna praca może być zastąpiona szybką pracą skubarki, dzięki którym człowiek będzie mógł skupić się na innych aspektach hodowli.
Artykuł powstał przy współpracy i wsparciu merytorycznym pracowników firmy Fermo, będącej dystrybutorem specjalistycznych akcesoriów dla hodowców między innymi drobiu.
