Młodzież z Olsztyna odwiedziła Chateauroux w ramach współpracy pomiędzy miastami partnerskimi. Wizyta we Francji była okazją nie tylko do wymiany doświadczeń kulinarnych, lecz także kulturowych oraz doskonalenia umiejętności językowych i zacieśnienia współpracy.
Podczas pobytu we Francji polska delegacja z zespołu szkół gastronomicznych zwiedziła winiarnię Francis Jourdain w Valencay, wytwórnię sera koziego, gdzie degustowała różne rodzaje sera i cukiernię Grabowski w Chateauroux. Ponadto uczennice wraz z opiekunkami odwiedzały restauracje degustując francuskie specjały oraz obserwując obsługę gościa i sposób serwowania potraw. – Same również przyrządzały wyroby cukiernicze i piekarnicze, takie jak brioche, makaroniki, praliny, cukierki, lizaki oraz bagietki i croissanty. A wszystko to pod okiem znawców w Centre De Formation d’ Apprentis w Chateauroux – podają pracownicy olsztyńskiego ratusza.
W wizycie odbywającej się w ramach współpracy pomiędzy miastami partnerskimi wzięły udział 4 uczennice Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, a także uczniowie Chambre de Métiers et de l’Artisanat de l’Indre (Izba handlu i rzemiosła w Indre).