Planujesz zakup dużej zmywarki gastronomicznej? Jednym z modeli, który sprawdzi się tam, gdzie potrzeby są spore, jest zmywarka kapturowa. Taki sprzęt poradzi sobie z wieloma koszami z brudnymi naczyniami w krótkim czasie. Sprawdza się w każdych warunkach i w różnych przestrzeniach gastronomicznych. Jaką zmywarkę kapturową wybrać?
Czym jest zmywarka kapturowa?
Zmywarka kapturowa do naczyń spełnia taki same funkcje, jak standardowy sprzęt. Główna różnica polega na tym, że jest znacznie wydajniejsza. Najczęściej ma bardzo pojemną wannę oraz bojler o dużej mocy. Dzięki temu w gastronomicznej zmywarce kapturowej można umyć wiele koszy z naczyniami jeden po drugim. Nie trzeba czekać, aż bojler się nagrzeje, aby uruchomić program mycia – można to robić od razu po wyjęciu partii czystych naczyń.
Takie urządzenia, na przykład zmywarki kapturowe Winterhalter, są najbardziej wydajne, jeśli obok nich ustawi się stół załadowczy oraz wyładowczy. Dzięki temu można zmywać jeszcze szybciej, a praca zmywalni odbywa się z maksymalną wydajnością.
Dostępne w ofercie marki Winterhalter zmywarki kapturowe występują w różnych rozmiarach. To sprawia, że można je dobrać do konkretnych potrzeb. Wielkość urządzenia jest jednym z najważniejszych kryteriów, które należy brać pod uwagę podczas wyboru zmywarki kapturowej gastronomicznej.
Duża zmywarka przemysłowa to niezbędne wyposażenie każdej kuchni gastronomicznej. Warto wybrać model, który jest dopasowany do konkretnych potrzeb.
Jak wybrać odpowiednią zmywarkę kapturową do naczyń?
Jeśli planujesz zakup dużej zmywarki przemysłowej, zwróć uwagę na poniższe parametry.
Wymiary zmywarki kapturowej
Jak wspomniano wyżej, wielkość koszy na naczynia jest ważnym kryterium doboru sprzętu. Zmywarki kapturowe Winterhalter są wyposażone w tace o wymiarach 500 x 500 mm lub 500 x 600 mm.
Zasilanie zmywarki kapturowej
Jeśli w zmywalni jest możliwość podłączenia zmywarki kapturowej pod napięcie 400 V, to najlepiej wybrać urządzenie właśnie z takim zasilaniem. Będzie szybciej się nagrzewać, więc zmywanie będzie mogło odbywać się w sposób ciągły – bez przestojów.
Pompa odpływu w zmywarce kapturowej
Duże zmywarki gastronomiczne nie mają pompy spustowej, charakterystycznej dla urządzeń wykorzystywanych w domu. Jeśli w zmywalni nie ma odpływu umieszczonego w podłodze, warto wybrać zmywarkę kapturową z pompą odpływu.
Dozowniki płynów do mycia naczyń
Dobrej jakości duże zmywarki przemysłowe mają wbudowany dozownik płynu nabłyszczającego i płynu myjącego. W odpowiednim momencie aplikują one odpowiednią ilość środka chemicznego. Jeśli wybierzesz model bez dozowników, preparaty trzeba będzie dozować ręcznie – a to może być uciążliwe i czasochłonne.
Uzdatniacz wody w zmywarce
Przed zakupem gastronomicznej zmywarki kapturowej, upewnij się, że ma ona wbudowane urządzenie do uzdatniania wody. Jeśli kranówka jest zbyt twarda, jest to konieczne. Uzdatniona woda sprawia, że duża zmywarka przemysłowa wymaga stosowania mniejszej ilości środków myjących. Jest też mniej narażona na usterki związane z osadzaniem się kamienia.
Zmywarki kapturowe to urządzenia, których nie powinno zabraknąć w żadnej zmywalni naczyń. Taki sprzęt można kupić lub wynająć. Druga opcja w wielu przypadkach jest bardzo opłacalna. W ramach wynajmu długoterminowego możesz skorzystać z urządzeń o różnych parametrach. Możesz wybrać model dużej zmywarki gastronomicznej, który idealnie wpisze się w Twoje potrzeby.