8 C
Olsztyn
sobota, 27 kwietnia, 2024
reklama

Konkurs na dyrektora Teatru im. Stefana Jaracza i innych instytucji kultury w Olsztynie

OlsztynKonkurs na dyrektora Teatru im. Stefana Jaracza i innych instytucji kultury w...

W konkursie na stanowisko dyrektora Teatru im. Stefana Jaracza w Olsztynie wpłynęło 15 ofert – poinformował asystent prasowy marszałka województwa Szymon Tarasewicz. Cztery osoby ubiegają się o kierowanie teatrem im. Aleksandra Sewruka w Elblągu, a dwie osoby chcą zarządzać Wojewódzką Biblioteką Publiczną w Olsztynie.

reklama

Konkursy na stanowiska dyrektorów instytucji kultury zostały rozpisane przez samorząd regionu, który postanowił nie przedłużać automatycznie kadencji dyrektorów teatrów w Elblągu i Olsztynie. Obecni dyrektorzy mieli jednak możliwość wzięcia udziału w konkursach.

Oferty na stanowiska dyrektorów teatrów i biblioteki będą weryfikowane pod względem formalnym, a następnie kandydaci zostaną zaproszeni na rozmowy. Nowi (lub dotychczasowi, jeśli zostaną wybrani) dyrektorzy teatrów mają rozpocząć pracę 1 września 2023 roku, a ich kontrakt będzie obowiązywał przez 5 sezonów artystycznych.

reklama

Wśród kandydatów na dyrektora Teatru im. Stefana Jaracza jest 15 osób, a na dyrektora elbląskiego teatru – 4 osoby.

Konkursy na dyrektorów instytucji kultury w Olsztynie są wynikiem kontrowersji wokół obecnego dyrektora Teatru im. Stefana Jaracza, który przegrał sprawę cywilną z prawnikiem teatru. Dyrektor ma również sprawę karną związaną z nieprzestrzeganiem przepisów związkowych.

Urząd Marszałkowski w Olsztynie ogłosił także konkurs na dyrektora Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej. Dwie osoby ubiegają się o stanowisko, które zostanie zwolnione w związku z przejściem dotychczasowego dyrektora na emeryturę.

reklama

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

2 KOMENTARZY

2 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
John
19 kwietnia 2023 17:42

No a jak

Ala
16 kwietnia 2023 00:20

A w olsztyńskim teatrze ciągła walka o wpływy i pieniądze?

Polecane
Ogłoszenia