5.1 C
Olsztyn
niedziela, 22 grudnia, 2024
reklama

Jak wybrać najlepszą kawę?

Materiał partneraJak wybrać najlepszą kawę?

Jak wybrać najlepszą kawę dla siebie? Wybór zależy od sposobów parzenia i oczywiście Twojego gustu. Na przykład arabica uważana jest za kawę łagodniejszą od robusty. Na smak i aromat mają też wpływ stopień palenia i mielenia. Jednak ogólna zasada mówi, że kawa świeżo palona jest najlepsza. Co to w ogóle znaczy i gdzie szukać wysokiej jakości, dobrej w smaku kawy ziarnistej?

Najlepsza kawa ziarnista – jak ją wybrać?

Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Nie ma uniwersalnej odpowiedzi na pytanie, jaka kawa jest najlepsza. Warto jednak kierować się ogólnymi wskazówkami baristów przy wyborze kawy dobrej jakości. Nie wybieraj paczkowanej, mielonej kawy z marketu. Zdecydowanie lepsza jest kawa świeżo mielona z palarni – na przykład ten sklep z kawą oferuje produkt świeżo palony, która gwarantuje najlepsze doznania smaku.

Stopień palenia kawy a metoda parzenia

Jaka kawa do ekspresu i kawiarki?

  • Do parzenia w ekspresie i kawiarce warto wybierać kawy ciemno i średnio palone.
  • Do parzenia metodami alternatywnymi – średnio i jasno palone.

Najlepsza kawa ziarnista – na co jeszcze zwrócić uwagę?

Pamiętaj, że przy parzeniu ważna jest nie tylko jakość ziaren, ale też stopień ich zmielenia. Kawy drobno mielone parzy się w ekspresach ciśnieniowych. Grubiej zmielone nadają się na przykład do metod parzenia alternatywnych (drip ręczny, czyli przelew i jego odmiany).

Kawa świeżo palona – co to w ogóle znaczy?

Zwróć uwagę na datę palenia kawy oraz oczywiście datę przydatności do spożycia. Walory smakowe są najlepsze po 24 h do trzech miesięcy po dacie wypalenia. Potem kawa traci swoje walory smakowe, ale do sześciu miesięcy wciąż jest jeszcze bardzo smaczna. Dlatego warto kupować kawę w palarniach – jest palona właśnie tam i masz pewność, że jest zawsze świeża i smaczna.

Jaki rodzaj kawy ziarnistej wybrać?

Robusta i arabica to dwie najczęściej uprawiane gatunki kawy. Około 70% produkcji światowej stanowi arabica, natomiast robusta 30%. Robusta może być uprawiana na niższych wysokościach, dzięki czemu jej uprawa jest tańsza. Niestety wraz ceną obniżają się walory smakowe, które w porównaniu do walorów smakowych arabiki są bardzo ograniczone.

  • Jeśli szukasz słodkiej, aromatycznej kawy, wybierz arabicę.
  • Jeśli wolisz intensywną w smaku, gorzką kawę, wypróbuj Robustę.
  • Złotym rozwiązaniem będę mieszanki arabiki z robustą.

Kawa jest uprawiana w tzw. pasie kawowym rozciągającym przez Azję, Ocenię, Afrykę, oraz Amerykę Centralną i Południową. By znaleźć swoją ulubioną kawę, dobrze jest próbować i eksperymentować z różnymi odmianami i źródłami pochodzenia kawy.

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane