-1 C
Olsztyn
czwartek, 21 listopada, 2024
reklama

Czym jest prosecco? Dlaczego jest tak lubiane?

Materiał zewnętrznyCzym jest prosecco? Dlaczego jest tak lubiane?

Prosecco to wino, które na swoją reputację zapracowało charakterystycznym smakiem i przystępną ceną. Generalnie są to wina musujące, aczkolwiek jest od tej reguły jeden wyjątek. Przyjmuje się, że prosecco powinno być produkowane ze szczepu Glera we Włoszech, choć niekiedy do tej kategorii błędnie zalicza się też inne wina uzyskane w podobny sposób. Prosecco, białe musujące wino włoskie, jest jednym z najczęściej wymienianych trunków w kontekście różnych przyjęć i imprez.

Prosecco – co warto wiedzieć o tym winie?

Prosecco to włoskie białe wino musujące. Wprawdzie produkuje się niewielką ilość prosecco bez bąbelków, ale to margines. Musujące trunki należą albo do kategorii silniej wysyconych dwutlenkiem węgla (spumante) albo mniej (frizzante). Te ostatnie odgazowują się szybciej, ale są też nieco subtelniejsze. Trunki te dzieli się na 3, czasem 4 kategorie słodkości, przy czym najsłodsze jest prosecco dry (powyżej są extra dry, brut i w niektórych klasyfikacjach extra brut). Podaje się je mocno schłodzone, niekiedy do zaledwie 3-4˚C. 

Czy Prosecco nadaje się na prezent?

Prosecco jest winem musującym, które przypomina strukturą szampana. Szampanem nie jest, ale nie wnikając w szczegóły technologiczne – oba trunki mogą równie dobrze sprawdzić się przy wznoszeniu toastów. Prosecco będzie więc w pierwszym rzędzie trunkiem oficjalnym na wesela czy inne oficjalne, duże uroczystości. Ponieważ jednak jest trunkiem przyjemnie orzeźwiającym i świeżym, to podaje się je też na imprezach mniejszego kalibru: na spotkaniach firmowych, na wieczorach panieńskich czy garden party ze znajomymi.

Szeroka oferta win z całego Świata – Sklep z winem Winolubni.pl

Oczywiście w tych przypadkach raczej nie chodzi już o wznoszenie toastów, tylko czystą przyjemność degustacji, ale to jeden z większych atutów prosecco. O ile bowiem szampan jest dość drogi i ma swój ciężar gatunkowy, jest niejako zarezerwowany na oficjalne toasty. Prosecco z kolei jest zdecydowanie swobodniejsze i tak też się je wykorzystuje.

Prosecco – jak pić? Jak degustować?

Często mówi się, że wina nabierają smaku dzięki klimatowi towarzyszącemu degustacji. W przypadku prosecco to zdecydowanie prawda i nie chodzi tu tylko o aspekt psychologiczny. Jest to świeże wino musujące, które, jeśli butelka zostanie dłużej otwarta, straci bąbelki, a razem z nimi uleci cały urok. Na imprezie, na której jest więcej osób, na pewno do tego nie dojdzie, więc można tę wskazówkę potraktować zupełnie serio.

A pozostając jeszcze w świecie literackich przenośni, to prosecco lubi towarzystwo krewetek, pikantnej azjatyckiej kuchni lub orientalnych sałat. To, jakby nie patrzeć, też typowo letnio-imprezowe menu.

Prosecco idealne do toastu ale nie tylko!

Na oficjalnych przyjęciach prosecco, jak zresztą większość win musujących, służy niemal wyłącznie do wzniesienia powitalnego toastu, ewentualnie jest podawane gościom w pierwszej kolejności do lekkich przystawek. Przy całej sympatii dla tego trunku, tutaj niestety się w podobnych sytuacjach jego moc kończy – niezbyt pasuje do cięższych dań, charakter wina musującego też nie jest odpowiedni przez cały czas imprezy. Dlatego, jeśli planujesz zapasu choćby na wesele, to choć prosecco może się tam pojawić, raczej nie będzie jedynym winem.

Na panieńskim dowolność jest większa, zwłaszcza że można wtedy cisnąć w kąt konwenanse i kolejność. O ile prosecco też zwykle nie jest jedynym zamówionym winem, to zwykle towarzyszy takim nieformalnym imprezom przez cały czas ich trwania i jest wykorzystywane – dość nietypowo jak na wino wytrawne – jako trunek deserowy.

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane