Umiarkowane spożycie alkoholu wpływa negatywnie na pracę mózgu. Badania przeprowadzone na ponad 20 tys. uczestnikach projektu UK Biobank wykazały, że nawet siedem standardowych jednostek alkoholu tygodniowo może prowadzić do podwyższonego poziomu żelaza w mózgu. Odkrycie to związane jest z większym ryzykiem chorób takich jak Alzheimer czy Parkinson. Stężenie żelaza wpływa również na pogorszenie zdolności poznawczych. Według okazanych wyników, osoby spożywające więcej niż siedem jednostek alkoholu tygodniowo, narażają się na podwyższone stężenie żelaza w mózgu.
Badacze doradzają ograniczenie ilości spożywanego alkoholu. W przeliczeniu na zawartość alkoholu, statystyczny Polak rocznie spożywa ponad 9 litrów napojów alkoholowych. Wyniki przeprowadzonego badania wskazują na negatywne skutki umiarkowanego spożycia alkoholu na pracę mózgu.
Źródło: PAP
info z dupy
Ale mi odkrycie i tytuł 🙂 Wiadomo, że każda ilość alkoholu szkodzi.