0
5.8 C
Olsztyn
sobota, 13 grudnia, 2025
reklama

Nowe serwisy na TKO: Sport | Nekrologi

Bakcyl dobrych nawyków. Uczniowie z Olsztyna i Dywit wzięli udział w warsztatach o zdrowym żywieniu

WiadomościBakcyl dobrych nawyków. Uczniowie z Olsztyna i Dywit wzięli udział w warsztatach...

Wiedza niepoparta praktyką bywa ulotna. Eksperymenty, naukowe ciekawostki i warsztaty pod szyldem #FoodScienceClass finansowanym przez EIT Food, to pigułka umiejętności dotycząca zdrowego żywienia. 15 i 16 września w Kuźni Społecznej gośćmi byli uczniowie szkoły podstawowej w Dywitach i XII LO w Olsztynie.

reklama

Ile waży porcja obiadowa astronauty? Czym zastąpić biały cukier? Jak zrobić sałatkę warzywną, aby zostawić jak najmniej resztek? Razem z naukowcami z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, inspirowaliśmy młodzież do zgłębienia fascynującego świata biologii i chemii. Zajęcia praktyczne oparte m.in. o zasady kuchni zero waste były okazją do przyjrzenia się codziennym żywieniowym nawykom.

– Po miesiącach nauki zdalnej, takie warsztatowe zajęcia to prawdziwa gratka dla uczniów — zapewnia Małgorzata Raukuć, nauczycielka w XII LO. – To młodzież z klasy o specjalności biologiczno-chemicznej więc bardziej świadoma w kwestii żywienia od wielu swoich rówieśników. Mogą nie tylko pogłębić wiedzę z tego zakresu, ale wprowadzić nowe wartościowe elementy do swojej codziennej diety. I być może znaleźć inspirację do dalszego akademickiego kształcenia w tym kierunku.

reklama

Uczestnicy podzieleni na grupy w salach konferencyjnych i kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej odkrywali tajniki liofilizacji, biofilmów w przemyśle spożywczym, zamienników cukru, czy bioaktywnych związków w popularnych napojach. Z pomocą pluszowej krowy, mikroskopu i domowych kiszonek poznawali zalety fermentowanych produktów.

– Sama od lat kiszę warzywa i owoce m.in. gruszki, jabłka czy rzodkiewki — przyznaje Marzena Lenkiewicz z olsztyńskiego instytutu PAN. – To sprawdzony sposób na budowanie odporności dla całej rodziny, tak ważnej w dobie pandemii. Dlatego przy każdej okazji zachęcam do poznawania dobrych bakterii i ich nieoczywistej, znanej od wieków mocy.

Spektakularne show w wykonaniu ekipy Custom Drinks, dostarczyło nie tylko wrażeń wizualnych, ale pozwoliło poznać od kulis kuchnię molekularną z wykorzystaniem ciekłego azotu. Najpierw poszły w ruch blendery, a potem była wspólna degustacja przysmaków m.in. napojów izotonicznych, bazujących na owocach i ziołach.

Kuchnia molekularna to zapewne najbardziej widowiskowa część FoodScienceClass — przyznaje Martyna Mierzejewska, anglistka, wicedyrektor SP w Dywitach. – Nauka podana w takiej atrakcyjnej formie jest dla młodych ludzi przystępna i motywująca. Od marca uczestniczymy w projekcie, uczyliśmy się już czytania etykiet na produktach. To elementy wiedzy, których brakuje w programie szkolnym, nie wynosimy jej również z domu. Pokolenie wychowane na fast foodach ma dzięki temu okazję złapać bakcyla wartościowego odżywiania. A wspólnie przyrządzony i spożywany posiłek zachęca uczniów do sięgania po niedocenione często warzywa i owoce, integruje i na długo zapada w pamięć.

Aby łatwiej było wdrożyć nowe nawyki żywieniowe, uczniowie zostali wyposażeni m.in. w pojemniki śniadaniowe i butelkę na wodę.

Projekt #FoodScienceClass jest finansowany przez EIT Food – Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności, która pracuje na rzecz zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Partnerami projektu są: TECHNION (Izrael), IRZiBŻ PAN w Olsztynie, Bank Żywności w Olsztynie, EUFIC (Belgia), VTT (Finlandia) i Rikolto (Belgia).

Źródło: Bank Żywności Olsztyn

Przeczytaj także

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
Włącz powiadomienia e-mail
Wyślij maila o
0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze

Jak przygotować gabinet stomatologiczny do codziennej pracy? Niezbędne materiały i akcesoria

Właściwe przygotowanie gabinetu stomatologicznego gwarantuje bezpieczeństwo i efektywność pracy.

Horyzonty Przyszłości: Prognoza Dominacji Technologii i Filamentów w Świecie Druku 3D

Technologia druku 3D dynamicznie przekształca się w pełnoprawny sektor przemysłowy i konsumencki.

Czym są opakowania typu display?

Displaye łączą funkcję ochronną z prezentacyjną.

Metody testowania wytrzymałości i odporności ubrań roboczych

Profesjonalna odzież robocza przechodzi szereg testów, aby zapewnić bezpieczeństwo i trwałość.

Okulary przeciwsłoneczne w górach – jak chronić oczy na dużej wysokości?

Silne nasłonecznienie, odbicie promieni słonecznych od śniegu i zwiększone promieniowanie UV stwarzają ryzyko uszkodzeń oczu.

Indywidualny projekt domu – od pomysłu do realizacji

Indywidualny projekt domu to spersonalizowany proces tworzenia przestrzeni mieszkalnej, dopasowany do konkretnych potrzeb.

Sprawy rozwodowe a wywiad gospodarczy w biznesie

Wywiad gospodarczy pozwala uporządkować fakty, zweryfikować informacje i przygotować dowody

Świąteczne zakupy w Intermarché Olsztyn. Zabawki, dekoracje, słodycze i gotowe specjały na świąteczny stół

Przedświąteczne zakupy w jednym miejscu. Intermarché Olsztyn z ofertą świąteczną.

Najczęstsze błędy przy zabezpieczaniu ładunku i jak ich unikać?

Nieprawidłowe zabezpieczenie ładunku generuje straty finansowe i obniża zadowolenie klientów.

Pomysły na prezenty, które trafią w serce każdego pasjonata rolnictwa

Świat rolnictwa oferuje zaskakująco wiele praktycznych i inspirujących propozycji.
reklama
reklama