Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z województwa warmińsko-mazurskiego zwyciężyło w kulinarnym konkursie „Bitwa Regionów”. Konkurs ten odbył się podczas Ogólnopolskich Dożynek Jasnogórskich i Krajowej Wystawy Rolniczej w Częstochowie. W tegorocznej edycji zgłosiło się aż 618 drużyn, ale Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu zaprezentowało najlepsze danie regionalne.
W konkursie zwycięska drużyna zaprezentowała potrawę zwycięską, dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach. Nagroda dla Koła Gospodyń Wiejskich w Durągu wyniosła 5000 złotych.
Bitwa Regionów to coroczny konkurs kulinarny skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski. Zadaniem uczestników jest stworzenie dania regionalnego, które pochodzi z danego obszaru geograficznego i łączy w sobie tradycje kulinarną danej okolicy. Konkurs ten ma na celu promowanie bogactwa i różnorodności regionalnych potraw oraz lokalnych tradycji kulinarnych.
Źródło: PAP; fot. KOWR