9 C
Olsztyn
czwartek, 29 września, 2022
reklama

Gospodynie z Warmii i Mazur zwyciężyły w ogólnopolskim konkursie kulinarnym

WiadomościGospodynie z Warmii i Mazur zwyciężyły w ogólnopolskim konkursie kulinarnym
Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu z naszego województwa zwyciężyło w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa Regionów”. Do tegorocznej edycji zgłosiło się aż 618 drużyn – poinformował we wtorek Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

reklama

Zwycięska drużyna – Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu, niewielkiej wsi położonej koło Ostródy – przygotowała dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w świętojańskim wianku z sezonowych ziół w dwóch sosach. Za zajęcie I miejsca Koło otrzymało 5000 zł.

Konkurs po raz pierwszy odbył się w 2015 r. w Chojnicach. Początkowo nosił on nazwę Kulinarna Bitwa Regionów „Kaszubskie smaki kontra borowiackie przysmaki”. W 2017 r. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa kontynuował konkurs kulinarny, a rok później zyskał on zasięg krajowy.

reklama

Honorowy patronat nad VI ed. konkursu objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Finał odbył się podczas Ogólnopolskich Dożynek Jasnogórskich i Krajowej Wystawy Rolniczej w Częstochowie.

Tegoroczna edycja konkursu – po roku przerwy spowodowanej pandemią COVID-19 – częściowo odbywała się w przestrzeni wirtualnej. Składał się on z dwóch etapów. W pierwszym etapie uczestnicy mieli zaprezentować w formie wideo potrawę regionalną – danie związane z danym obszarem geograficznym, które wywodzi się z tradycji i zwyczajów kultywowanych na danym terenie. Uzupełnieniem prezentacji był opis przepisu i receptury danego dania na bazie polskich tradycyjnych produktów. Do konkursu zgłosiło się 618 zespołów. Komisja konkursowa oceniła prace i wyłoniła 16 laureatów I etapu w każdym województwie.

reklama

Drugi etap to finał konkursu z udziałem zwycięzców I etapu. Finałowa ocena jury to składowa dwóch etapów: prezentacji filmowej wraz z opisem oraz prezentacji na żywo.

W tegorocznej edycji przyznano również nagrodę w plebiscycie internetowym. Zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Hajdukach Nyskich z woj. opolskiego za prezentację dania: „Zapiekane hajduckie gołąbki z nadzieniem z surowych ziemniaków oraz kaszą gryczaną okraszone sosem grzybowym”. Koło zdobyło aż 2022 głosy.

„Bitwa Regionów” to konkurs adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich wpisanych do rejestru prowadzonego przez ARiMR oraz stowarzyszeń, których statutowym celem jest promowanie regionalnych potraw, a także bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych.

Źródło: PAP; fot. KOWR

reklama
reklama
reklama
reklama
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
reklama