fbpx
10 C
Olsztyn
niedziela, 17 października, 2021
reklama

Nie tylko mąka i nabiał… Jakie produkty warto mieć w domu?

reklama

Sklepy spożywcze są dzisiaj na tyle dobrze zaopatrzone, że nawet w tych osiedlowych kupić można większość potrzebnych rzeczy. Mimo to domowe zapasy się przydają – każda gotująca osoba zna uczucie, gdy w najmniej oczekiwanym momencie brakuje istotnego składnika. Łatwiej też w weekend czy wieczorem sięgnąć do domowej spiżarki zamiast poszukiwać otwartego sklepu. Jakie produkty spożywcze warto mieć w domu? Co zakwalifikować jako podręczne niezbędniki?

1. Nabiał, makaron, ryż… Które produkty warto mieć w domu?

2. Lista przydatnych produktów spożywczych

3. Zasady tworzenia domowej spiżarki

Dobrym pomysłem jest wyposażenie domowej spiżarni za pomocą zakupów z dostawą do domu, takich jak https://www.albertfresh.pl/. Pozwalają one korzystać z bogatego, zawsze świeżego asortymentu, a podczas robienia sprawunków łatwo przejrzeć koszyk na ekranie swojego komputera.

Nabiał, makaron, ryż… Które produkty warto mieć w domu?

Jeśli chcesz skompletować domową spiżarnię, przede wszystkim zastanów się, jakie są twoje zwyczaje zakupowe i ile jedzenia w ciągu tygodnia zużywa twoje rodzina. Bazę powinny zawsze stanowić produkty z długim terminem przydatności do spożycia: mąki, ryże, makarony, produkty mleczne i mleko pasteryzowane, mleko skondensowane. Warto znaleźć także miejsce na przetwory – domowe lub kupne – oraz inne słoiczki, na przykład wegańskie pasty warzywne czy konserwy mięsne.

reklama

W dalszej kolejności warto zadbać o jedzenie, które w oryginalnych opakowaniach może spędzić sporo czasu w lodówce. Do tej kategorii zaliczają się sery żółte i paczkowane wędliny, sery podpuszczkowe, produkty nabiałowe: jogurty, serki, twarożki, koktajle mleczne, zapakowane sery twarogowe. Nabiał zresztą to bardzo pojemna kategoria produktów spożywczych – wystarczy sprawdzić na: https://www.albertfresh.pl/nabial-a.html. Warzywa i pieczywo lepiej kupować na bieżąco.

Lista przydatnych produktów spożywczych

Jakie produkty powinny wejść w skład domowej spiżarni? Oto podręczna lista, którą możesz dowolnie modyfikować w zależności od upodobań rodziny:

  • różnego rodzaju kasze i ryże,
  • kilka typów mąki,
  • makaron,
  • naturalne płatki zbożowe,
  • mleko krowie – dostępne w różnych postaciach (sprawdź na: https://www.albertfresh.pl/nabial-a/mleko.html), zarówno świeże, jak i zsiadłe mleko lub mleko dobre przy nietolerancji laktozy,
  • mleko owcze lub mleko kozie,
  • roślinne napoje – odpowiedniki mleka,
  • fermentowane napoje mleczne i przetwory mleczne,
  • nasiona roślin strączkowych,
  • bakalie,
  • dobrej jakości tłuszcze,
  • mrożonki.

Zasady tworzenia domowej spiżarki

Kompletując domową spiżarkę, staraj się kierować kilkoma zasadami. Przede wszystkim sięgaj po produkty zdrowe – pełnoziarnisty makaron czy mąkę, produkty pochodzenia mlecznego pełne składników mineralnych i witamin oraz zawierające przyswajalny wapń, jak najmniej przetworzone sery podpuszczkowe dojrzewające. Nie kupuj jednak więcej niż jest to konieczne, aby nie wyrzucać żywności. Dopasuj także jej typ do potrzeb domowników: jeśli trzeba wybierz produkty o obniżonej zawartości tłuszczu lub – w przypadku mleka – pozwalające na spożywanie mleka przy dolegliwości, jaką jest nietolerancja laktozy.

reklama
reklama

Najnowsze ogłoszenia

0 Komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze