Brakuje Wam pomysłów na tegoroczne sylwestrowe dania? Jeśli chcecie poczęstować swoich gości czymś innym niż odgrzewanym świątecznym bigosem, sprawdźcie kilka prostych przepisów, jakimi dzielą się internauci.
- Zakręcona przekąska
Składniki:
– 1 pełnoziarnista tortilla lub placek do wrapów
– 100 g serka śmietankowego (może być z dodatkami np. ziołowy lub paprykowy)
– 3 cienkie plastry żółtego sera
– 3 plastry wędliny
– kilka plastrów świeżego ogórka
– kilka pasków świeżej papryki
Sposób przygotowania:
Tortillę posmarować serkiem. Ułożyć na niej plastry wędliny, następnie plastry sera żółtego i świeżego ogórka. Na środek położyć paski papryki. Zwinąć ciasno w rulon, pokroić na kawałki szerokości ok. 2 cm.
(przepis pochodzi ze strony: apetytprzepisy.blogspot.com)
- Roladki łososiowe
Składniki:
– łosoś wędzony na zimno płaty 40 g (4 plasterki)
– serek twarogowy 80 g (4 czubate łyżki)
Sposób przygotowania:
Na 1 płat łososia dajemy 1 czubatą łyżkę serka i rozsmarowujemy. Do środka można dodać np. posiekany szczypiorek, ogórka lub pietruszkę.
(przepis pochodzi ze strony: vitalia.pl)
- Koreczki – ich niewątpliwą zaletą jest nie tylko krótki czas, jakiego potrzeba na ich wykonanie, ale także to, że można do nich wykorzystać składniki, które mamy akurat w kuchni. Proponowane zestawy:
– Koreczki z szynką: kromeczka ciemnego chleba, plasterek chudej szynki, mały korniszon, listek natki pietruszki.
– Koreczki z serem feta: kromeczka, kostka fety, zielona oliwka z papryką, krążek czerwonej cebuli, ćwiartka pomidorka koktajlowego.
– Koreczki melonowe: kostka melona, plasterek chudej szynki wędzonej, suszona figa.
– Koreczki owocowe: kostki banana, gruszki i winogrono.
– Koreczki słodko-kwaśne: krakers, kostka goudy, rzodkiewka, kawałek kiwi, listek mięty.
– Koreczki z łososiem: filety z łososia, rukola, czarne oliwki – wszystko skropione oliwą z oliwek oraz cytryną.
(przepis pochodzi ze strony: ofeminin.pl)
- Bruschetta
Składniki:
– 1 bagietka
– oliwa
– zioła prowansalskie
– 4 pomidory
– ok. 15 czarnych oliwek
– sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokrój na ukośne kromki. Wrzuć je na chwilę do pieca (5-10 minut – muszą się delikatnie przyrumienić). Pomidory i oliwki posiekaj, wrzuć do miski, skrop delikatnie oliwą. Posyp ziołami i solą. Tak przygotowany farsz połóż na bagietkę. Jeśli chcesz, możesz zastąpić zwykłą oliwę czosnkową. Danie nabierze dodatkowego aromatu.
(przepis pochodzi ze strony: ofeminin.pl)
- Wytrawne ciastka francuskie
Składniki:
– opakowanie ciasta francuskiego
– to, co znajdziesz w lodówce i na półce (warzywa, ser żółty, cebula, orzeszki, słonecznik, rukola itd.)
– zioła prowansalskie
– sól
Sposób przygotowania:
Pokrój ciasto francuskie na małe kwadraty (ok. 5×5 cm). Na nie połóż ser i to, na co masz ochotę lub co akurat masz pod ręką. Mogą to być warzywa, sos pomidorowy lub ketchup, orzeszki itp. Piecz zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta.
(przepis pochodzi ze strony: ofeminin.pl)
- Kurczak w panierce z krakersów
Składniki:
– 100 g piersi z kurczaka
– 50 g krakersów (pokruszonych)
– 50 g jogurtu naturalnego
– sól
– pieprz
– oliwa z oliwek
– ketchup
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso wrzucić do jogurtowej marynaty i odstawić na ok. godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Krakersy kruszymy. Po upływie godziny maczamy w nich kurczaka z zalewy jogurtowej. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy z obu stron przez ok. 15 min do zarumienienia. Podawać z ketchupem.
(przepis pochodzi ze strony: gotujmy.pl)