23 C
Olsztyn
niedziela, 19 maja, 2024
reklama

Szybkie i proste przepisy na sylwestrowe przekąski

WiadomościSzybkie i proste przepisy na sylwestrowe przekąski

Brakuje Wam pomysłów na tegoroczne sylwestrowe dania? Jeśli chcecie poczęstować swoich gości czymś innym niż odgrzewanym świątecznym bigosem, sprawdźcie kilka prostych przepisów, jakimi dzielą się internauci. 

reklama
  • Zakręcona przekąska

Składniki:

– 1 pełnoziarnista tortilla lub placek do wrapów
– 100 g serka śmietankowego (może być z dodatkami np. ziołowy lub paprykowy)
– 3 cienkie plastry żółtego sera
– 3 plastry wędliny
– kilka plastrów świeżego ogórka
– kilka pasków świeżej papryki

reklama

Sposób przygotowania:

Tortillę posmarować serkiem. Ułożyć na niej plastry wędliny, następnie plastry sera żółtego i świeżego ogórka. Na środek położyć paski papryki. Zwinąć ciasno w rulon, pokroić na kawałki szerokości ok. 2 cm.

(przepis pochodzi ze strony: apetytprzepisy.blogspot.com)

reklama
  • Roladki łososiowe

Składniki:

– łosoś wędzony na zimno płaty 40 g (4 plasterki)
– serek twarogowy 80 g (4 czubate łyżki)

Sposób przygotowania:

Na 1 płat łososia dajemy 1 czubatą łyżkę serka i rozsmarowujemy. Do środka można dodać np. posiekany szczypiorek, ogórka lub pietruszkę.

(przepis pochodzi ze strony: vitalia.pl)

  • Koreczki – ich niewątpliwą zaletą jest nie tylko krótki czas, jakiego potrzeba na ich wykonanie, ale także to, że można do nich wykorzystać składniki, które mamy akurat w kuchni. Proponowane zestawy:

– Koreczki z szynką: kromeczka ciemnego chleba, plasterek chudej szynki, mały korniszon, listek natki pietruszki.

– Koreczki z serem feta: kromeczka, kostka fety, zielona oliwka z papryką, krążek czerwonej cebuli, ćwiartka pomidorka koktajlowego.

– Koreczki melonowe: kostka melona, plasterek chudej szynki wędzonej, suszona figa.

– Koreczki owocowe: kostki banana, gruszki i winogrono.

– Koreczki słodko-kwaśne: krakers, kostka goudy, rzodkiewka, kawałek kiwi, listek mięty.

– Koreczki z łososiem: filety z łososia, rukola, czarne oliwki – wszystko skropione oliwą z oliwek oraz cytryną.

(przepis pochodzi ze strony: ofeminin.pl)

  • Bruschetta

Składniki:

– 1 bagietka
– oliwa
– zioła prowansalskie
– 4 pomidory
– ok. 15 czarnych oliwek
– sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bagietkę pokrój na ukośne kromki. Wrzuć je na chwilę do pieca (5-10 minut – muszą się delikatnie przyrumienić). Pomidory i oliwki posiekaj, wrzuć do miski, skrop delikatnie oliwą. Posyp ziołami i solą. Tak przygotowany farsz połóż na bagietkę. Jeśli chcesz, możesz zastąpić zwykłą oliwę czosnkową. Danie nabierze dodatkowego aromatu.

(przepis pochodzi ze strony: ofeminin.pl)

  • Wytrawne ciastka francuskie

Składniki:

– opakowanie ciasta francuskiego
– to, co znajdziesz w lodówce i na półce (warzywa, ser żółty, cebula, orzeszki, słonecznik, rukola itd.)
– zioła prowansalskie
– sól

Sposób przygotowania:

Pokrój ciasto francuskie na małe kwadraty (ok. 5×5 cm). Na nie połóż ser i to, na co masz ochotę lub co akurat masz pod ręką. Mogą to być warzywa, sos pomidorowy lub ketchup, orzeszki itp. Piecz zgodnie z przepisem na opakowaniu ciasta.

(przepis pochodzi ze strony: ofeminin.pl)

  • Kurczak w panierce z krakersów 

Składniki:

– 100 g piersi z kurczaka
– 50 g krakersów (pokruszonych)
– 50 g jogurtu naturalnego
– sól
– pieprz
– oliwa z oliwek
– ketchup

Sposób przygotowania:

Do miski wlewamy jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. Mięso wrzucić do jogurtowej marynaty i odstawić na ok. godzinę do lodówki, by smaki się przegryzły. Krakersy kruszymy. Po upływie godziny maczamy w nich kurczaka z zalewy jogurtowej. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy z obu stron przez ok. 15 min do zarumienienia. Podawać z ketchupem.

(przepis pochodzi ze strony: gotujmy.pl)

reklama

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

reklama
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane
Ogłoszenia