4 C
Olsztyn
niedziela, 22 grudnia, 2024
reklama

Gotowanie XXII wieku. Pokaz gastronomiczny

OlsztynGotowanie XXII wieku. Pokaz gastronomiczny

Niezwykłe technologie gastronomiczne wykorzystywane przez najlepszych kucharzy, gotowanie molekularne, ultranowoczesne wyposażenie restauracyjne – wszystko to czeka na nas podczas otwartego pokazu „Active Company & Mazury Gastro-Bussines”.

22 lipca w Yacht Club Tiffi w Olsztynie odbędzie się pokaz przygotowany przez firmę Active Company Olsztyn, zajmującą się sprzedażą profesjonalnego wyposażenia gastronomii. Active Company funkcjonuje na rynku od 1998 roku i jest jedną z czołowych firm na rynku sprzedaży profesjonalnego wyposażenia gastronomii. Dzięki stałej współpracy z czołowymi polskimi i zagranicznymi producentami Active Company umożliwia szeroki wybór wysokiej jakości urządzeń niezbędnych w każdej profesjonalnej kuchni. Teraz firma zaprasza trzech partnerów do Olsztyna, do urokliwie położonego nad jeziorem Ukiel Yacht Club Tiffi, aby przedstawili najnowsze rozwiązania gastronomiczne.adrian tiffi
– Zaprosiliśmy na spotkanie i prezentację trzy renomowane firmy, zajmujące się dostarczaniem nowych technologii do fitness clubów, barów, czy restauracji – mówi Paweł Kapusta z Active Company Olsztyn. – Zachęcamy wszystkich właścicieli lokali gastronomicznych do przyjścia na spotkanie, aby zapoznali się z nowoczesnymi technologiami stosowanymi coraz częściej na świecie i polecanych przez najlepszych kucharzy i właścicieli restauracji.

Adrian Gabryszak, szef kuchni Yacht Club Tiffi: – Cieszę się, że spotkanie odbędzie się u nas, bo sam stosuję nowatorską technikę przyrządzania potraw w niskich temperaturach, na przykład przy 50 lub 60 stopni Celsjusza. Potrawy tak przygotowane są bardziej soczyste, zachowują swój aromat, wartości odżywcze.

Lód nieskazitelny

Lodowe 2W Olsztynie zaprezentuje się m.in. firma Ice-o-Matic. To amerykański producent zajmujący się sprzedażą kostkarek antybakteryjnych. Mimo że wszystkim nam się wydaje, że lód jest wszędzie taki sam, to lód Ice-o-Matic jest lepszy, bo stawia na czystość uzyskiwanego lodu. Nowoczesne kostkarki firmy są tak skonstruowane, że zapobiegają powstawaniu mikroorganizmów w urządzeniach, a tym samym lód utrzymany jest w nieskazitelnym stanie. Maszyny Ice-o-Matic oprócz wewnętrznych systemów separujących większe elementy z wody, posiadają również anybakteryjny system pracujący całą dobę. Dzięki temu można zapobiec stanom zapalnym gardeł konsumentów, powstałym w wyniku skażonego bakteriami lodu czy wody. Urządzenia tej firmy pozwalają także na produkcję różnych kształtów lodu w zależności od zapotrzebowania. Podczas prezentacji o możliwościach kostkarek i nieograniczonym zastosowaniu lodu będzie opowiadał Product Manager Ice-O-Matic Max Warno.

Z lodowej wyspy weź drinka

Drugą firmą, obecną podczas spotkania w Yacht Club Tiffi będzie Dora Metal. Firma zaprezentuje najnowszą technologię w zabudowach barowych – BAR LINE. W skład asortymentu wyrobów BAR LINE wchodzą podstawy chłodnicze, mroźnicze i neutralne z szeroką gamą konfiguracji, blaty oraz urządzenia i akcesoria uzupełniające. To rozwiązanie, niezwykle estetyczne i funkcjonalne, które może znaleźć swoje zastosowanie także w fitness clubach. W klubie można tworzyć specjalne lodowe wyspy – smoothie island, czy bar proteinowy. Klienci fitness clubu po wysiłku fizycznym z chęcią sięgną po dobrze schłodzone napoje lub shake’i proteinowe. O produktach Dora Metal opowie manager regionalny Grupy Dora Metal Sebastian Kupski.

Dora Metal wraz z firmą KROMET Sp. z o.o., tworzą Grupę DORA METAL która specjalizuje się w produkcji urządzeń gastronomicznych i mebli technologicznych ze stali nierdzewnej. Uzupełnieniem oferty dla branży gastronomicznej, jest największe w Polsce, kulinarne centrum szkoleniowe CTK DORAM, z profesjonalnie wyposażonymi stanowiskami treningowymi i wzorcowym zapleczem gastronomiczny oraz wypożyczalnia gastronomiczna HASPOL RENT. Grupa Dora Metal dynamicznie rozwija się na rynku europejskim dostarczając swoje produkty do większości krajów unii Europejskiej oraz na wschód.

A może kawior z arbuza?

Trzecia prezentacja – firmy Morning Food For Tommorow – to niezwykła technologia w kuchni. W jej tajniki wtajemniczy nas Jacek Wesołowski, szef firmy a wspierać go będzie Karol Bobiński, utytułowany barman, stosujący w swojej pracy miksologię molekularną. To właśnie Bobiński, specjalista od pokazów barmańskich, zaprezentuje jak można wykorzystać kuchnię molekularną zarówno w barze, jak i kuchni z wykorzystaniem tekstur oferowanych przez Morning Food For Tommorow.
Gastronomia molekularna stosowana jest m.in. przez Wojciecha Modesta Amaro, szefa jedynej polskiej restauracji z gwiazdką Michelin, pozwala na przygotowanie potraw najwyższej jakości, lekkich, charakteryzujących się wydobyciem nowych smaków ze znanych nam potraw. Gotowanie molekularne bardziej świadomie wykorzystuje znane nam procesy w kuchni, takie jak gotowanie, smażenie, czy pieczenie przy jednoczesnym zastosowaniu całkowicie naturalnych składników. Dzięki teksturom wykorzystywanym w procesie przygotowania potraw możemy uzyskać np. cukier fiołkowy, miód w kryształkach albo malinę liofilizowaną (bez wody), która jest o wiele bardziej aromatyczna niż malina suszona. Klasyczną pozycją molekularnego menu jest kawior wykonywany z najprzeróżniejszych składników! Na przykład z arbuza lub whisky. Ogranicza nas tylko fantazja. Przyrządzenie kawioru jest bardzo proste, choć potrzebne są specjalne urządzenia i tekstury do sferyfikacji. Jedną z technik gotowania molekularnego jest sous vide, która wiąże się z pakowaniem składników w woreczek próżniowy. Wyobraźmy sobie – kiedy gotujemy coś w garnku, czy smażymy na patelni to zapachy z potrawy roznoszą się po całym domu. Dzięki specjalnemu urządzeniu i technice aromat nie rozprasza się, produkt przygotowany w ten sposób traci minimalną wartość wilgoci i wagi, zachowując przy tym smak i aromat niemal identyczny z naturalnym. Ba, sous vide umożliwia również zintensyfikowanie kolorów warzyw bez utraty najwyższych składników pokarmowych i witamin!

Chcesz się odżywiać nowocześnie? Przyjdź na prezentację!

Prezentację uzupełni pokaz Moniki Fydrychewicz-Kamińskiej, które zademonstruje działanie Thermomixu. Jedyny w swoim rodzaju, bo potrafi ważyć, siekać, miksować, mieszać, ciąć, mleć, ścierać na proszek, czy też wyrabiać ciasto. Thermomix gotuje w wodzie i na parze, a jego czyszczenie nie wymaga dużo wysiłku.
– Podczas spotkania zaprezentujemy naprawdę rozwiązania światowej klasy dla osób związanych z gastronomią, które nie boją się wyzwań, chcą eksperymentować w kuchni i za barem – ocenia Paweł Kapusta. – Myślę, że warto przekonać się o tym samemu podczas prezentacji, jak i degustacji potraw przygotowanych na miejscu. Pokaz jest otwarty i zapraszamy serdecznie wszystkich. Przede wszystkim tych, którzy chcą się odżywiać zdrowo, lekko i nowocześnie! Do zobaczenia!

GASTRO1

GASTRO700x100

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane