Niezwykłe technologie gastronomiczne wykorzystywane przez najlepszych kucharzy, gotowanie molekularne, ultranowoczesne wyposażenie restauracyjne – wszystko to czeka na nas podczas otwartego pokazu „Active Company & Mazury Gastro-Bussines”.
22 lipca w Yacht Club Tiffi w Olsztynie odbędzie się pokaz przygotowany przez firmę Active Company Olsztyn, zajmującą się sprzedażą profesjonalnego wyposażenia gastronomii. Active Company funkcjonuje na rynku od 1998 roku i jest jedną z czołowych firm na rynku sprzedaży profesjonalnego wyposażenia gastronomii. Dzięki stałej współpracy z czołowymi polskimi i zagranicznymi producentami Active Company umożliwia szeroki wybór wysokiej jakości urządzeń niezbędnych w każdej profesjonalnej kuchni. Teraz firma zaprasza trzech partnerów do Olsztyna, do urokliwie położonego nad jeziorem Ukiel Yacht Club Tiffi, aby przedstawili najnowsze rozwiązania gastronomiczne.
– Zaprosiliśmy na spotkanie i prezentację trzy renomowane firmy, zajmujące się dostarczaniem nowych technologii do fitness clubów, barów, czy restauracji – mówi Paweł Kapusta z Active Company Olsztyn. – Zachęcamy wszystkich właścicieli lokali gastronomicznych do przyjścia na spotkanie, aby zapoznali się z nowoczesnymi technologiami stosowanymi coraz częściej na świecie i polecanych przez najlepszych kucharzy i właścicieli restauracji.
Adrian Gabryszak, szef kuchni Yacht Club Tiffi: – Cieszę się, że spotkanie odbędzie się u nas, bo sam stosuję nowatorską technikę przyrządzania potraw w niskich temperaturach, na przykład przy 50 lub 60 stopni Celsjusza. Potrawy tak przygotowane są bardziej soczyste, zachowują swój aromat, wartości odżywcze.
Lód nieskazitelny
W Olsztynie zaprezentuje się m.in. firma Ice-o-Matic. To amerykański producent zajmujący się sprzedażą kostkarek antybakteryjnych. Mimo że wszystkim nam się wydaje, że lód jest wszędzie taki sam, to lód Ice-o-Matic jest lepszy, bo stawia na czystość uzyskiwanego lodu. Nowoczesne kostkarki firmy są tak skonstruowane, że zapobiegają powstawaniu mikroorganizmów w urządzeniach, a tym samym lód utrzymany jest w nieskazitelnym stanie. Maszyny Ice-o-Matic oprócz wewnętrznych systemów separujących większe elementy z wody, posiadają również anybakteryjny system pracujący całą dobę. Dzięki temu można zapobiec stanom zapalnym gardeł konsumentów, powstałym w wyniku skażonego bakteriami lodu czy wody. Urządzenia tej firmy pozwalają także na produkcję różnych kształtów lodu w zależności od zapotrzebowania. Podczas prezentacji o możliwościach kostkarek i nieograniczonym zastosowaniu lodu będzie opowiadał Product Manager Ice-O-Matic Max Warno.
Z lodowej wyspy weź drinka
Drugą firmą, obecną podczas spotkania w Yacht Club Tiffi będzie Dora Metal. Firma zaprezentuje najnowszą technologię w zabudowach barowych – BAR LINE. W skład asortymentu wyrobów BAR LINE wchodzą podstawy chłodnicze, mroźnicze i neutralne z szeroką gamą konfiguracji, blaty oraz urządzenia i akcesoria uzupełniające. To rozwiązanie, niezwykle estetyczne i funkcjonalne, które może znaleźć swoje zastosowanie także w fitness clubach. W klubie można tworzyć specjalne lodowe wyspy – smoothie island, czy bar proteinowy. Klienci fitness clubu po wysiłku fizycznym z chęcią sięgną po dobrze schłodzone napoje lub shake’i proteinowe. O produktach Dora Metal opowie manager regionalny Grupy Dora Metal Sebastian Kupski.
Dora Metal wraz z firmą KROMET Sp. z o.o., tworzą Grupę DORA METAL która specjalizuje się w produkcji urządzeń gastronomicznych i mebli technologicznych ze stali nierdzewnej. Uzupełnieniem oferty dla branży gastronomicznej, jest największe w Polsce, kulinarne centrum szkoleniowe CTK DORAM, z profesjonalnie wyposażonymi stanowiskami treningowymi i wzorcowym zapleczem gastronomiczny oraz wypożyczalnia gastronomiczna HASPOL RENT. Grupa Dora Metal dynamicznie rozwija się na rynku europejskim dostarczając swoje produkty do większości krajów unii Europejskiej oraz na wschód.
A może kawior z arbuza?
Trzecia prezentacja – firmy Morning Food For Tommorow – to niezwykła technologia w kuchni. W jej tajniki wtajemniczy nas Jacek Wesołowski, szef firmy a wspierać go będzie Karol Bobiński, utytułowany barman, stosujący w swojej pracy miksologię molekularną. To właśnie Bobiński, specjalista od pokazów barmańskich, zaprezentuje jak można wykorzystać kuchnię molekularną zarówno w barze, jak i kuchni z wykorzystaniem tekstur oferowanych przez Morning Food For Tommorow.
Gastronomia molekularna stosowana jest m.in. przez Wojciecha Modesta Amaro, szefa jedynej polskiej restauracji z gwiazdką Michelin, pozwala na przygotowanie potraw najwyższej jakości, lekkich, charakteryzujących się wydobyciem nowych smaków ze znanych nam potraw. Gotowanie molekularne bardziej świadomie wykorzystuje znane nam procesy w kuchni, takie jak gotowanie, smażenie, czy pieczenie przy jednoczesnym zastosowaniu całkowicie naturalnych składników. Dzięki teksturom wykorzystywanym w procesie przygotowania potraw możemy uzyskać np. cukier fiołkowy, miód w kryształkach albo malinę liofilizowaną (bez wody), która jest o wiele bardziej aromatyczna niż malina suszona. Klasyczną pozycją molekularnego menu jest kawior wykonywany z najprzeróżniejszych składników! Na przykład z arbuza lub whisky. Ogranicza nas tylko fantazja. Przyrządzenie kawioru jest bardzo proste, choć potrzebne są specjalne urządzenia i tekstury do sferyfikacji. Jedną z technik gotowania molekularnego jest sous vide, która wiąże się z pakowaniem składników w woreczek próżniowy. Wyobraźmy sobie – kiedy gotujemy coś w garnku, czy smażymy na patelni to zapachy z potrawy roznoszą się po całym domu. Dzięki specjalnemu urządzeniu i technice aromat nie rozprasza się, produkt przygotowany w ten sposób traci minimalną wartość wilgoci i wagi, zachowując przy tym smak i aromat niemal identyczny z naturalnym. Ba, sous vide umożliwia również zintensyfikowanie kolorów warzyw bez utraty najwyższych składników pokarmowych i witamin!
Chcesz się odżywiać nowocześnie? Przyjdź na prezentację!
Prezentację uzupełni pokaz Moniki Fydrychewicz-Kamińskiej, które zademonstruje działanie Thermomixu. Jedyny w swoim rodzaju, bo potrafi ważyć, siekać, miksować, mieszać, ciąć, mleć, ścierać na proszek, czy też wyrabiać ciasto. Thermomix gotuje w wodzie i na parze, a jego czyszczenie nie wymaga dużo wysiłku.
– Podczas spotkania zaprezentujemy naprawdę rozwiązania światowej klasy dla osób związanych z gastronomią, które nie boją się wyzwań, chcą eksperymentować w kuchni i za barem – ocenia Paweł Kapusta. – Myślę, że warto przekonać się o tym samemu podczas prezentacji, jak i degustacji potraw przygotowanych na miejscu. Pokaz jest otwarty i zapraszamy serdecznie wszystkich. Przede wszystkim tych, którzy chcą się odżywiać zdrowo, lekko i nowocześnie! Do zobaczenia!