Dwie uczennice olsztyńskiego Gastronomika zajęły trzecie miejsce w V Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych.
W pierwszym etapie Mistrzostw Polski spośród 59 zespołów z całej Polski wybrano szczęśliwą dwunastkę, między innymi Annę Zielnik oraz Martynę Pawlak, uczennice klasy drugiej w zawodzie cukiernik Zasadniczej Szkoły Zawodowej Nr 5 w Zespole Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie. W finale nasz zespół zajął trzecie miejsce, otrzymując tym samym brązowe medale.
Tematem przewodnim tegorocznych zmagań konkursowych był „Film i sztuka kinematografii”. Czarno-biały film zainspirował uczennice do stworzenia tortu „Pół żartem, pół serio” o niebanalnej kompozycji smaków i walorów wizualnych. Natchnieniem dla oryginalnego i tajemniczego deseru na talerzu była „Alicja w Krainie Czarów”.
Gratulacje.Super wypasiony tort