2 C
Olsztyn
niedziela, 24 listopada, 2024
reklama

A czy ty wyrzucasz jedzenie do śmieci?

WiadomościA czy ty wyrzucasz jedzenie do śmieci?

16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. To doskonała okazja, aby przypomnieć wszystkim, że na świecie marnuje się 1,6 mld ton żywności, którą można wykarmić w ciągu roku 2 mld ludzi. O skutkach marnowania żywności i sposobach na jej kreatywne wykorzystanie będzie mówił Bank Żywności w Olsztynie podczas trzydniowych warsztatów, które odbędą się w dniach 16-18 października w Kuźni Społecznej.

Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). – Tego dnia chcemy zwrócić szczególną uwagę na szacunek do żywności i jej prawidłowe wykorzystanie w kontekście tego, że w niektórych regionach świata brakuje jedzenia, a w innych mamy jej nadmiar – mówi Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Najwięcej wyrzucają konsumenci

Mimo że nasza świadomość dotycząca marnowania żywności jest coraz większa, to problem wyrzucania do śmieci jedzenia nie znika. Najlepiej mówią o tym liczby. Z powodu niedożywienia na świecie cierpi około 800 mln ludzi. Rocznie na świecie marnuje się 1,6 mld ton jedzenia. Gdyby żywność ta ocalała, to można by nią było wykarmić 2 mld ludzi, czyli wszystkich mieszkańców Unii Europejskiej przez 4 lata! W samej Unii Europejskiej wyrzucamy do kosza 88 mln ton żywności rocznie. Gdyby przyjąć, że talerz posiłku waży 0,5 kilograma, to byłoby to 176 mld talerzy. To wystarczyłoby na wykarmienie wszystkich mieszkańców Malty, najmniejszego kraju UE, przez około 200 lat.
–W Polsce konsumenci wyrzucają około 5 mln ton żywności rocznie – mówi Marek Borowski. – A skala zjawiska jest o wiele większa, bo dane te nie uwzględniają pozostałych grup marnujących jedzenie.

Za ponad połowę (53%) marnowanej żywności odpowiadają konsumenci, dalej są to przetwórcy (19%), gastronomia (12%), producenci (11%), sieci handlowe (5%). Najczęściej wyrzucamy pieczywo, owoce, warzywa, ale także wędliny i produkty mleczne. Często kupujemy w nadmiarze i doprowadzamy do tego, że produkty się psują.

W pandemii kupujemy na zapas

Okres pandemii koronawirusa, to także zmiana nawyków zakupowych i żywieniowych Polaków. Z badań sporządzanych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności we wrześniu 2020 roku wynika, że 27% z nas zmieniło zwyczaje odnośnie zakupów spożywczych. Ankietowani przyznali także, że robią rzadziej zakupy (82%), a niemal połowa gromadzi żywność na zapas. Niestety za duże zakupy zdarzało się robić w trakcie pandemii większej grupie badanych niż przed nią (19% przed pandemią, 29% w trakcie). Zbyt duże zakupy skutkowały tym, że część żywności trafiało do śmieci. Najczęściej wyrzucano owoce (17%), warzywa (15%), pieczywo (12%). Ale są i dobre wieści. O 12% wzrósł odsetek osób, które starały się nie dopuścić do zepsucia się, czy zmarnowania produktów spożywczych (50% przed pandemią, 62% w trakcie).

Jak gotować, aby nie marnować?

Banki Żywności co roku świętują Światowy Dzień Żywności. W kraju odbywają się wydarzenia edukacyjne, happeningi, pokazu kulinarne adresowane do dzieci i dorosłych. Bank Żywności w Olsztynie wraz z Instytutem Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk przygotował w dniach 16-18 października pokazy naukowe, prelekcje i zajęcia praktyczne dla uczniów szkół skoncentrowane wokół zagadnienia „Jak gotować, aby nie marnować?”. Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne będą okazją dla rodzin, osób indywidualnych czy grup, aby pod okiem szefów kuchni i dietetyków nauczyć się przygotowywać dania, które mają dobry wpływ zarówno na nasze zdrowie, jak i środowisko. W profesjonalnej kuchni warsztatowej Kuźni Społecznej uczestnicy poznają nowe przepisy i nowe techniki kulinarne. Podczas warsztatów „Tradycyjne polskie specjały w zdrowej roślinnej odsłonie” sprawdzimy, jak i czym zastąpić mięso w diecie, które produkty są bogate w białko i które z nich zawierają odpowiednią ilość witamin i minerałów. Rezultatem zajęć będą m.in. alternatywy dla tradycyjnego schabowego, wege gulasz i w pełni roślinne gołąbki. „Dieta bezmleczna, czyli tajniki wegetariańskiego nabiału” to warsztaty dla wszystkich, którzy muszą lub chcą poszukiwać alternatyw produktów mlecznych w swojej diecie. Nauczymy się przygotowywać roślinne sery, śmietanę oraz dowiemy się jak uzyskać smak, kremowość i konsystencję potraw bez nabiału. A na deser „Kuchnia bez stereotypów”, czyli desery z ziemniaków, batony z kaszy i inne wegańskie, zdrowe i pyszne słodycze. Podczas wydarzenia uczestnicy będą mieli okazję zdobyć nagrody, które ułatwią im wdrożenie w życie idei „zero waste”.

Źródło: Bank Żywności

Polecane: Dlaczego warto skorzystać z usług dietetyka?

Zapisz się do naszego newslettera

Wysyłamy tylko najważniejsze wiadomości

0 komentarzy
Najlepsze
Najnowsze Najstarsze
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Polecane