20 C
Olsztyn
środa, 16 czerwca, 2021
reklama

Czy MPK robi testy kierowcom na obecność narkotyków i alkoholu? Jest oświadczenie w tej sprawie

Wyślij przez

0

Podczas poniedziałkowej (29.06) konferencji radnych PiS w Olsztynie, skierowano zapytanie o bezpieczeństwo podróżujących komunikacją miejską. ZDZiT wydał oświadczenie.

W czwartek (25.06) doszło do groźnego wypadku autobusu w Warszawie. Kierujący pojazdem mężczyzna przebił się przez barierki bezpieczeństwa na moście Grota-Roweckiego i spadł z wiaduktu. Śmierć poniosła jedna osoba, 22 zostały ranne.

Jak wynika z ustaleń policji, kierowca był pod wpływem narkotyków. Do tego prokuratura przyznała, że mężczyzna był 13 razy karany w ciągu ostatnich kilku lat, za przewinienia drogowe.

reklama

W związku z tą sytuacją, radni PiS-u wyrazili swoje obawy na temat procedur kontrolowania trzeźwości kierowców w olsztyńskim MPK. Chodzi o testy na obecność narkotyków czy alkoholu. Zarząd Dróg Zieleni i Transportu w Olsztynie wydał następujące oświadczenie w tej sprawie:

„MPK sp. z o.o. w Olsztynie stanowczo i jednoznacznie zaprzecza tezie o braku procedur dotyczących profilaktyki w zakresie alkoholu i środków psychoaktywnych. MPK sp. z o.o. Olsztyn dba o komfort i bezpieczeństwo pasażerów”.

„Dbałość o bezpieczeństwo w przewozach komunikacji miejskiej jest priorytetem w działalności MPK Olsztyn dowodem czego jest o wielu lat brak zdarzeń związanych z alkoholem lub narkotykami.”

Podobne oświadczenie złożyło Konsorcjum Meteor Sp. z o.o., Irex-3 Sp. z o.o.:

„Oświadczamy, że w Firmie Irex-3 codziennie, każdorazowo przed wyjazdem autobusów na linie kierowcy są poddawani kontroli trzeźwości alkomatem. Dodatkowo kierowcy są poddawani wzrokowej ocenie przez dyspozytora pod względem ewentualnego podejrzanego zachowania odbiegającego od normy (pobudzenie, rozszerzone źrenice)”.

W piśmie zapewniono również o kilkutysięcznych w ciągu roku kontrolach kierowców przez inspektorów ZDZiT-u.

ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA!

Wysyłamy tylko ważne tematy dotyczące życia mieszkańców

Wyślij przez

0

Najnowsze wiadomości

Polecane

1 KOMENTARZ

Subskrybuj
Powiadom o
guest

Każdy obywatel RP ma prawo do wyrażania swojej opinii w granicach określonych przez prawo – niedopuszczalne więc jest znieważanie, pomawianie, nawoływanie do popełnienia przestępstwa czy ogólnie rzecz określając „hejtowanie”. Publikując opinię wyrażasz zgodę na  regulamin serwisu. Redakcja TKO nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Administratorem Twoich danych osobowych jest WAMA Media Group sp. z o.o. Szczegóły przetwarzania danych znajdują się w polityce prywatności.

1 Komentarz
Najnowsze