MasterChef Junior to program kulinarny, którego celem jest wyłonienie talentów spośród amatorów kuchni w wieku od 8 do 13 lat. Można go oglądać na kanale TVN.
Kucharze-amatorzy walczą o tytuł Mistrza Kuchni Juniorów, nagrodę pieniężną w wysokości 15 tys. zł i wycieczkę na dwa tygodnie w dowolne miejsce na świecie o wartości 40 tys. zł.
Helenka Korwek pochodzi z Olsztyna, a od kilku lat mieszka z mamą i siostrą w niewielkiej miejscowości Śródka w gminie Gietrzwałd. Ma 11 lat i chodzi do 5 klasy szkoły Podstawowej w Biesalu. Interesuje się tańcem i akrobatyką – to jest jej pasja. Jest zawodniczką w olsztyńskiej szkole Cherrleaders SOLTARE.
Gotowanie to jej wielka miłość, ale pod warunkiem, że może poeksperymentować w kuchni. Lubi tworzyć nowe dania, łączyć różne smaki niekoniecznie tradycyjne. Jak dotąd największymi fankami jej kulinarnych popisów były mama i siostra Hania.
Udział w programie Masterchef Junior to dla niej ogromny sukces i możliwość pokazania swojego talentu szerszej publiczności.
Pasją do gotowania zaraziła ją mama. Odkąd pamięta zawsze pomagała mamie w kuchni, później zaczęła samodzielnie przygotowywać potrawy od prostych po coraz bardziej skomplikowane. Najlepiej lubi kuchnię śródziemnomorską, a szczególnie owoce morza.
Zawsze marzyła aby wziąć udział w programie Masterchef Junior. Jak tylko zobaczyła informację o castingach do nowej edycji programu od razu postanowiła się zgłosić. Pierwszym etapem było wysłanie ankiety zgłoszeniowej. Po kilku dniach została zaproszona na casting do Warszawy. Miała tam przywieźć swoje danie i podać jurorom oraz opowiedzieć jak je przygotowywała.
Helenka uwielbia owoce morza i właśnie na castingu zachwyciła jurorów swoim popisowym daniem – własnoręcznie robionym makaronem tagliatelle z sosem krewetkowym.
Po koło 2 tygodniach zadzwonił telefon, że Helenka dostała się do czterdziestki. Podczas eliminacji Helenka ponownie zachwyciła jurorów przygotowując ravioli z płynnym żółtkiem, ricottą i szpinakiem. Tym daniem zagwarantowała sobie miejsce w finałowej szesnastce już w pierwszym odcinku.
W ostatnią niedzielę w trzecim odcinku do jurorów dołączył znany polski kucharz Robert Makłowicz. Dzieci miały za zadanie przygotowanie dania regionalnego. Helenka jako przedstawicielka Warmii i Mazur przygotowała filet z sandacza z sosem borowikowym i chipsem z szynki parmeńskiej. Perfekcyjnie poradziła sobie z filetowaniem ryby. Jej danie znalazło się w szóstce najlepszych dań tego odcinka.
Jak zakończy się przygoda Helenki w Masterchefie Juniorze? Czy w kolejnym odcinku również zachwyci Jurorów swoimi daniami? Tego dowiemy się oglądając program Masterchef Junior w TVN w każdą niedzielę o godz. 20:00. Trzymajcie kciuki!
Helenkę można śledzić na jej Facebooku.