4.8 C
Olsztyn
niedziela, 22 grudnia, 2024

Pan Janek Tylicki: człowiek, który karmi Olsztyn swoim chlebem od 24 lat 

Tysiące bochenków chleba baltonowskiego miesięcznie – tyle wychodzi spod “rąk” Pana Janka Tylickiego, kierownika produkcji w Piekarni Cymes w Olsztynie.


A wszystkie chleby przygotowane z uważnością, wedle własnej receptury, którą sam stworzył ponad 20 lat temu. Pan Janek dodaje do pieczywa oczywiście magiczny składnik. Jaki? O tym także przeczytacie w tym artykule.

– Moja pasja do piekarnictwa trwa nieprzerwanie od 40 lat – opowiada pan Janek – Od pierwszego dnia praktyki w piekarni wiedziałem, że to jest moje miejsce i czuję się tu najlepiej.

W Piekarni Cymes Pan Janek pracuje 24 lata. W tym czasie stworzył własne receptury nie tylko na najpopularniejszy chleb baltonowski, ale także na większość produktów, jakie można znaleźć w sklepach firmowych Cymes i w sklepach partnerskich. Chleby, bułki, bułeczki słodkie, przekąski słone, pieczywo sezonowe… I wciąż powstają nowe receptury. A wszystko po to, by rozpieszczać kubki smakowe klientów. Bo to dla nich Pan Janek piecze i z ich zdaniem liczy się najbardziej.

– Najważniejsze to zacząć dobrze pracę – mówi Pan Janek – I oczywiście dobrze ją skończyć – dodaje – Kiedy masz świadomość, że ten produkt trafi na czyjś stół, to robisz wszystko, by był jak najlepszy, najsmaczniejszy.

A kiedy jest informacja zwrotna, że produkt został w 100% sprzedany, że klient jest zadowolony i do tego są telefony do piekarni z opiniami, że smakowało – wtedy Pan Janek odczuwa największą satysfakcję.

Ważny jest smak, ale także jakość pieczywa. I do tego Pan Janek przykłada wielką wagę.
– Przygotowuję pieczywo bez tzw. chemii. – opowiada Pan Janek – Bazuję na naturalnych recepturach, “garując” (proces wyrastania pieczywa) chleb zdecydowanie dłużej. Dzięki temu nasze chleby są nie tylko smaczne, ale też dłużej świeże.

Receptury to jedna z najistotniejszych kwestii w pracy Pana Janka.
– Tu nie ma miejsca na eksperymentowanie i wszyscy piekarze z mojego zespołu dobrze o tym wiedzą. – mówi. – Nie ma też możliwości przyspieszenia produkcji – wszystko ma iść w swoim czasie, chleb “garuje” tyle, ile tego wymaga proces. Podobnie jest z wypiekiem – odpowiednie ustawienie temperatury i czasu pieczenia ma ogromne znaczenie.

Ale są jeszcze dwa magiczne składniki, które Pan Janek dodaje do pieczywa – absolutnie nie do podrobienia…
Pierwszy to naturalny zakwas, na bazie którego powstaje chleb. Zakwas o odpowiedniej fermentacji, kilkufazowy, zgodnie ze starą, sprawdzoną recepturą. A drugi magiczny składnik to…serce, które wkłada w swoją pracę po to, żeby na nasze stoły — prosto z Piekarni Cymes — trafiał zawsze chleb pełen smaku.

15 lat piekarni Cymes

Czy 15 urodziny to dobry powód do zrobienia prezentu swoim Klientom? Oczywiście! Dlatego Piekarnia Cymes przygotowała coś specjalnego. Od 9 do 14 października najpopularniejszy chleb – BALTONOWSKI kupicie w cenie 2,99! Pamiętajcie, że wypiekają go na naturalnym zakwasie! Odwiedzajcie Piekarnię Cymes oraz ich sklepy partnerskie, bo to właśnie tam dostaniecie ten chleb w tak niskiej cenie!