0
-0.3 C
Olsztyn
czwartek, 18 grudnia, 2025

Nowy punkt gastronomiczny i ogród społeczny. Konsorcjum „Wspólna Kuchnia” wspiera mieszkańców powiatu piskiego

ARTYKUŁ SPONSOROWANY

W Orzyszu powstaje punkt gastronomiczny serwujący tanie posiłki, a w Piszu działa już ogród społeczny dostępny dla mieszkańców. To główne efekty konsorcjum „Wspólna Kuchnia”, stworzonego w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”.

Punkt gastronomiczny dla seniorów i osób w trudnej sytuacji

Kluczowym działaniem konsorcjum jest utworzenie punktu gastronomicznego w Orzyszu, który będzie przygotowywać posiłki dla osób starszych, samotnych i gorzej sytuowanych. Budowa odbędzie się z wykorzystaniem kontenera gastronomicznego wyposażonego w sprzęt niezbędny do prowadzenia produkcji i wydawania jedzenia. – Zdiagnozowaliśmy dużą potrzebę żywienia osób starszych i osób gorzej sytuowanych. Dlatego postanowiliśmy zbudować punkt gastronomiczny, w którym będziemy serwować tanie i dobre jedzenie, przygotowywane również w duchu zero waste – mówi Marcin Kwiatkowski z Mazurskiego Banku Żywności.

Punkt umożliwi prowadzenie codziennej dystrybucji posiłków, a także produkcję dań finansowanych ze środków publicznych, np. z programu „Posiłek w szkole i w domu”.

Ogród społeczny jako przestrzeń edukacji i wspólnej pracy

Drugą ważną inwestycją konsorcjum jest ogród społeczny w Piszu, rozwijany we współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich „Mazurskie Owoce” oraz miejscową społecznością. Ogród został stworzony jako przestrzeń wspólnych działań mieszkańców. – Ogród społeczny powstał po to, aby mieszkańcy Pisza, Jagodnego i okolic mogli z niego korzystać. W planach jest współpraca ze szkołą zawodową o profilu gastronomicznym w Piszu, aby realizować projekty edukacyjne i prowadzić warsztaty zielarskie – podkreśla Dominika Kwiatkowska z KGW „Mazurskie Owoce”.

W ogrodzie będą odbywać się zajęcia dotyczące ekologicznych upraw, wykorzystywania ziół oraz kuchni zero waste. Wolontariusze i młodzież mają współtworzyć przestrzeń na co dzień.

Konsorcjum powstało w ramach projektu Banku Żywności

Konsorcjum „Wspólna Kuchnia” zostało utworzone w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”, który realizował Bank Żywności w Olsztynie. Środki na jego realizację Bank otrzymał w konkursie Global Innovation Challenge organizowanym przez Citi Foundation, która przyznała granty 50 organizacjom na świecie, w wysokości 0,5 mln dolarów każda. Projekt w Olsztynie był możliwy dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy.