ARTYKUŁ SPONSOROWANY
„Smaki” Spółdzielnia Socjalna stworzyła w Bartągu nową przestrzeń gastronomiczną oraz uruchomiła lodówkę społeczną. Działanie było możliwe dzięki projektowi „Żywność największą potrzebą człowieka”, realizowanego przez Bank Żywności w Olsztynie.
Remont kuchni i 2000 posiłków miesięcznie
Konsorcjum powołane przez „Smaki” Spółdzielnię Socjalną w ramach projektu wyremontowało kuchnię w Bartągu oraz zakupiło niezbędne wyposażenie, aby zwiększyć możliwości produkcyjne. Dzięki temu zespół „Smaków” przygotowuje średnio 2000 ciepłych posiłków miesięcznie dla osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Dzięki założeniu konsorcjum mogliśmy w pełni doposażyć naszą kuchnię produkcyjną między innymi w dużą profesjonalną lodówkę gastronomiczną, która pozwoliła nam jeszcze lepiej realizować nasze zadania, do których zostaliśmy powołani, to znaczy pomoc ludziom zagrożonym wykluczeniem społecznym – mówi Emilia Lewkowicz ze „Smaków”.
W ramach projektu powstała także lodówka społeczna, która stanęła przy kościele na ul. Klasztornej. Mieszkańcy mogą w niej zostawiać nadwyżki jedzenia, a osoby potrzebujące korzystać z nich bezpłatnie. – Jest to również miejsce, w którym możemy realizować różnego rodzaju inicjatywy społeczne, które pomagają przełamywać bariery, otwierać się osobom potrzebującym. Tego typu działania prowadzimy zarówno przy tej lodówce, jak i w naszych innych lokalizacjach w całym mieście – mówi Łukasz Łyjak, wiceprezes spółdzielni „Smaki”.
Konsorcjum powstało w ramach projektu Banku Żywności
Konsorcjum zostało powołane w projekcie „Żywność największą potrzebą człowieka”, który realizował Bank Żywności w Olsztynie. Środki na jego realizację Bank otrzymał w konkursie Global Innovation Challenge organizowanym przez Citi Foundation, która przyznała granty 50 organizacjom na świecie, w wysokości 0,5 mln dolarów każda. Projekt w Olsztynie był możliwy dzięki wsparciu finansowemu Citi Foundation oraz merytorycznemu Fundacji Citi Handlowy.