Czy „superfoods” to termin o solidnych podstawach naukowych, a może tylko chwyt marketingowy? Czy w katalogu żywności szczególnie korzystnej dla naszego zdrowia znajdziemy wyłącznie produkty, które nie występują w naszym kraju naturalnie? A może polski rynek spożywczy i przyroda wokół nas też mogą nam zaproponować coś „super”?
Tym razem naukowcy i eksperci pomogą nam zweryfikować swoje przekonania na temat superżywności. Porozmawiamy o produktach lokalnych i tych egzotycznych. Dowiemy się, czy rzeczywiście w naszej codziennej diecie powinny znajdować się produkty takie jak grzyby shiitake, nasiona chia, chlorella czy moringa, a także czy dieta bogata w te produkty jest odpowiednia dla dzieci.
Wydarzenie odbywa się w ramach realizacji projektu ERA Chair WELCOME2 “Powołanie Centrum Doskonałości w obszarze nutrigenomiki dla poprawy zdrowia i jakości życia”. Opiekę merytoryczną nad spotkaniem pełni dr Małgorzata Starowicz, liderka Zespołu Chemii i Biodynamiki Żywności w Instytucie.
Zapraszamy do Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie na kolejne otwarte spotkanie edukacyjne.
29 marca 2025 (sobota)
9:00 – 14:00
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN,
ul. Trylińskiego 18, 10-683 Olsztyn
>REJESTRACJA<
Spotkanie jest bezpłatne. W związku z ograniczoną liczbą miejsc obowiązuje rejestracja. Na zapisy czekamy do 25 marca.