# Żubry z Puszczy Boreckiej na Mazurach schodzą się w stado

- Link: https://tko.pl/39434,2019,12,06,zubry-z-puszczy-boreckiej-na-mazurach-schodza-sie-w-stado
- Published: 2019-12-06T09:48:31+01:00
- Author: Redakcja TKO

**Żubry z Puszczy Boreckiej na Mazurach powoli zbierają się na zimę w jedno stado.
80 zwierząt już się zgromadziło w jednym stadzie, ok.20-30 chodzi jeszcze po lesie
samotnie lub w małych grupach. Wkrótce leśnicy zaczną te zwierzęta dokarmiać.**

„Już ok. 80 żubrów chodzi razem po puszczy, mniejsze grupki, w których jest pewnie
20-30 kolejnych żubrów, wkrótce będą się do tego dużego stada dołączać” – poinformował
rzecznik prasowy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Białymstoku Jarosław Krawczyk.

Żubry z Puszczy Boreckiej na Mazurach chodzą wolno po lesie przez cały rok. Od wiosny
do jesieni są w małych, kilkuosobowych grupach lub samotnie, na zimę zbierają się
w jedno stado. Gdy żubry schodzą się we wspólne stado, to dla leśników czas, w którym
mogą policzyć, ile w danym roku urodziło się młodych. „W tym roku już naliczono 
12 młodych, zapewne w grupkach, które się jeszcze nie dołączyły do dużego stada 
są 2-3 kolejne żuberki. Tak więc przyrost będzie standardowy, sięgający 10 proc.
populacji” – powiedział Krawczyk.

Leśnicy z Puszczy Boreckiej zimą dokarmiają żubry, w tym roku jeszcze nie rozpoczęli
ich karmienia, ponieważ aura pozwala zwierzętom na samodzielne zdobywanie pokarmu.

Stado żubrów żyje w Puszczy Boreckiej od lat 50. XX wieku. Przez wiele lat odstrzał
słabych i chorych zwierząt w tym stadzie był sprzedawany komercyjnie myśliwym z 
całego świata. Po fali protestów w ostatnich latach zrezygnowano z tej praktyki 
i konieczne odstrzały eliminacyjne prowadzą sami leśnicy.

Opinie ekspertów wskazują, że Puszcza Borecka jest w stanie wyżywić ok. 100 żubrów.
Gdy zwierząt jest więcej, mogą one wchodzić w szkodę rolnikom. Szacunki leśników
mówią, że w Puszczy Boreckiej może być ok. 120 żubrów.

Żubry podlegają w Polsce ścisłej ochronie gatunkowej. Z tego powodu zgoda na odstrzał
tych zwierząt jest wydawana przez Generalną Dyrekcję Ochrony Środowiska. W ocenie
ekspertów obecnie z Polsce żyje ponad 1,8 tys. żubrów. Znajdują się one w stadach
wolnościowych i zagrodach pokazowych.
